A Debrecenben tevékenykedő közlekedési szolgáltató, az ITK Holding bejelentette, hogy autóbuszgyártásba fog, melynek köszönhetően 350 munkahely jöhet létre a Cívis városban. Erről tegnap írtak alá szándéknyilatkozatot a Daimler tulajdonában lévő EvoBus hazai képviseletével. A debreceni cégcsoport több mint 15 milliárd forint fordít saját forrásból a járműfejlesztésre és a gyártási infrastruktúra bővítésére.

Az ITK Holding az EvoBustól fogja vásárolni a 12 méter hosszú, Euro 6-os motorral szerelt alvázakat, melyeket a spanyolországi Samano városában szerelnek össze. A buszok felépítményét pedig a magyar cégcsoport fogja fejleszteni és gyártani. Az EvoBus spanyol gyárát 1998-ban alapították és azóta több mint tízezer Mercedes-Benz alváz hagyta el az üzemet. A közel 300 főt alkalmazó cég fő exportpiacai közé tartozik az Egyesült Államok, Németország, Portugália, de szállítanak alvázakat Izraelbe, Szingapúrba, Mexikóba és Ausztráliába.

Az új buszok alacsony belépésűek (LE), azaz kétharmad részben alacsonypadlósak lesznek. A tervek szerint a járművek az elővárosi és a regionális buszvonalakat szolgálhatják ki.

A megállapodás aláírásán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett, aki azt mondta, hogy a kormányzat  a következő 3 évben mintegy 35 milliárd forintot kíván fordítani a buszgyártási programra. Ennek köszönhetően évente 1000 autóbusz készülhet hazánkban és a költségvetésnek 30-30 milliárdnyi bevétele származhat a buszgyártásból évente.