Július utolsó hetében az európai rendőrök és a magyar hatóságok is fokozott közúti  ellenőrzést tartanak.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) által meghirdetett akcióban a magyar rendőrök 2016. július 25-30. között vesznek részt.  Magyarország egészére, a főváros és valamennyi megye területére kiterjedő, hat napig tartó fokozott közúti ellenőrzés során  kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának ellenőrzésére terjed ki.

Az ellenőrzésnek időzítés nem véletlen, mert a nyári időszakban az autóbuszok nagyobb részarányban közlekednek a közutakon – köszönhetően a nyári turizmusnak, a charter és kirándulójáratoknak. Emellett a nyári időszakban a közúti áruszállítás is intenzívnek mondható, részben a nyaralók, a pihenni vágyók ellátása érdekében.

Az ellenőrzések során a rendőrök (és az együttműködő ellenőrök) vizsgálják a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását stb. Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjednek. A menetrend szerint közlekedő autóbuszokat csak indokolt esetben és a lehető legrövidebb ideig vonják ellenőrzés alá.