Egyre gyakrabban hallani azt edzők szájából, hogy úgy védekezett az ellenfél, mintha egy buszt állítottak volna a kapu elé. Nos, ez van, fejlődik a futball szakzsargonja, amikor még én fociztam, akkor simán azt mondtuk a jól védekező csapatokra, hogy “úgy nyomják, mint a szerb partizánok”.

Van-e ennek a hasonlatnak realitása? Egy átlagos futballkapu belső szélessége 7,32 méter, míg a belső magassága 2,44 méter. Ha egy jó kapus és megbízható védelem helyett inkább buszra bíznánk a védekezést, akkor oda kellene figyelni  megfelelő típusválasztásra.

bus1-1402481447

Szerencsénk van, a művelet nem igényel csuklóst buszt, mert az legalább 18 méter hosszú és egyharmaddal drágább a szóló buszoknál. Elegendő lehet tehát egy kéttengelyes szóló autóbusz, vagy ha biztosra akarunk menni, akkor háromtengelyes buszokban is gondolkodhatunk. Előbbiek 10-12 méter, míg utóbbiak 13 méter hosszúak átlagban.

Realizálva a dolgokat, akár már egy szívós Ikarus 260-as is a kapu elé állítható, mivel az egykori magyar buszgyártás egyik húzómodellje 11 méter hosszú és 3,4 méter széles. Ennek ellenére egyetlen focicsapatot sem biztatunk arra, hogy ezt a hasonlatot a gyakorlatban is megvalósítsa, főleg nem szeretnénk, ha a gólzáporos helyett 0-0-ás döntetlenben végződő meccsek jönnének divatba.