Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatta az egyik parlamenti politikust, hogy jövőre elkezdődhet a korábban bemutatott IC-kocsik sorozatgyártása. A vagonokat várhatón Szolnokon szerelik össze, az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztések már tavaly elkezdődtek, a műhelyek pedig 2016 második felére végleg elkészülhetnek.

A 2017-ben beinduló sorozatgyártásig még hátra van a szükséges alkatrészek beszerzése. A MÁV célja, hogy a sorozatgyártás hosszabb távon fenntartható legyen, egyelőre elsősorban a hazai igények kielégítésére. A Szolnokon kifejlesztett IC+ típusú vagon két prototípusa 2014 októberében próbaengedéllyel állt forgalomba. 2015 júniusában pedig megkapta a típusengedélyt a hazai és a nemzetközi közlekedésre.

Beindulhat a magyar intercity vagonok gyártása 1
Beindulhat a magyar intercity vagonok gyártása 2

Beindulhat a magyar intercity vagonok gyártása

Beindulhat a magyar intercity vagonok gyártása 6
Beindulhat a magyar intercity vagonok gyártása 7
Beindulhat a magyar intercity vagonok gyártása 8
Fotó megosztása:
Beindulhat a magyar intercity vagonok gyártása 9 Az IC+ vagonok légkondicionáltak, emellett elektromos csatlakozókkal, wifivel, kamerákkal, GPS-alapú utastájékoztatási rendszerrel is felszerelték őket. A kocsik akár 200 kilométer/órás sebességre is képesek. Ekkora tempóra a hazai vasútvonalakon azonban egyelőre nincs mód. Az IC+ vagonok fejlesztése 1,4 milliárd Forintból valósult meg, melyhez 460 millió Forint európai uniós támogatást nyert el a MÁV.