A Rába név megint szép lesz 1
A Rába név megint szép lesz 2

A Rába név megint szép lesz

A Rába név megint szép lesz 5
A Rába név megint szép lesz 6
Fotó megosztása:
A Rába név megint szép lesz 7

A Rába-csoport mintegy 33 milliárd forintos konszolidált árbevétellel zárta a tavalyi I-III. negyedévet, ami elmarad ugyan a 2014-es I-III. negyedéves 33,9 milliárdos bevételtől, azonban üzemi eredménye több mint megduplázódott ezen időszak alatt és 0,45 milliárdról 1,03 milliárd forintra növekedett. A társaságnál bizakodóak erre az évre vonatkozóan és rövid időn belül Európa egyik legnagyobb beszállítójává kívánnak válni. A győri cég elsősorban a futóműalkatrész-gyártást fejlesztené gőzerővel.

A magyar futóműveket évente összesen 100-120 ezer teherjárműbe építik be a teherautó-gyártók, ami 5-6 százalékos világpiaci részesedésnek felel meg. A vállalat tervei között szerepel, hogy jelentős mértékben növelje ezt az arányt, elsősorban újabb európai ügyfelek meghódításával. Jelenleg 60-70 ezer európai gyártású nehéz-teherjárműbe kerül Rába-futómű, 2-3 év múlva azonban már évi 100 ezer, a kontinensen készülő teherautóba szállítana be a cég. Ennek érdekében fejleszteni kell a futómű-technológia gyártását, valamint a rendelkezésre álló kapacitást.

A Rába közgyűlése tavasszal szavaz a fejlesztés sorsáról. Ha zöld utat kap az elképzelés, akkor elképzelhető, hogy Európában egyre többen ismerik majd meg a nevét. A vállalat idén tölti 120 éves fennállását, főbb exportpiacai közé tartoznak a FÁK országai, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió egyes tagállamai. Az egyik legnagyobb vevőnek persze éppen a Magyar Honvédség számít, mely jelen állás szerint egészen 2018-ig látja el megrendeléssel a győrieket.