A legnagyobb tiltakozás román fővárosban, a parlament épülete előtt volt, ahol legalább 7 ezer taxi és kisbusz gyűlt össze. A drasztikus drágulás annak köszönhető, hogy a legnagyobb romániai jármű biztosító, az Astra-csődje után a piacon maradt kilenc cég drasztikusan megemelte a kötelező biztosítások díját. A fuvarozók szerint az elmúlt egy évben több mint háromszorosára nőttek a díjak. A szállítmányozással foglalkozók szerint az árakat nem a kereslet és a kínálat alapján határozták meg, hanem a biztosítók önkényesen, kartellezve döntöttek a díjak növelése mellett.

Három éve egy nemzetközi fuvarozást végző áruszállító átlag biztosítása 1200 lej (84 100 forint) volt, ami 2014-re 4 ezer lejre (280 400 forint) nőtt, míg idén már 15 ezer lejbe (1 051 600 forint) került. A tiltakozók szerint jövő évtől újabb drágulás jöhet, mivel az Astra csődjét követően a román felügyelet szigorította a biztosítók számára előírt garanciális feltételeket a kárigények fedezetére. A biztosítók tagadják a vádakat, szerintük a fuvarozók általánosítanak, mivel a tarifák nem nőttek valamennyi cégnél egyformán.

A román felügyelet már a tüntetés előtt bejelentette, hogy vizsgálatokat kezdeményez a biztosítóknál a panaszok ellenőrzésére. A tüntetők ugyanakkor az üzemanyagra kivetett, hét eurócentes, pótlólagos jövedéki adó eltörlését is követelték. A bukaresti kabinet 2014 áprilisától vezette be a pótlólagos jövedéki adót, melyet el akartak törölni a nyáron elfogadott adótörvénnyel.

A tüntetések különösebb incidensek nélkül értek véget Romániában, ugyanakkor Kolozsvárott a tiltakozók lezártak egy forgalmas hidat.