Szerdán megérkezett Magyarországra az a több mint félezer amerikai katonából és több harcjárműből álló konvoj, amely a csütörtökön kezdődő többhetes magyar vezetésű NATO-hadgyakorlaton vesz részt hazánkban. A Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatot szeptember 14-e és október 21-e között Magyarország szervezésével rendezik. A több országban zajló NATO-gyakorlatsorozat részeként összességében, de nem egy időben hét nemzet több mint 1200 katonája gyakorlatozik Magyarországon.
Kedd hajnalban a bajorországi Vilseckéből indulva, Dél-Morvaországon és Szlovákián át Magyarországra érkezett egy amerikai katonai konvoj is, amely több mint 200 katonai járműből – köztük Stryker típusú lövészszállítók és Humvee páncélozott terepjárók – áll.

A Stryker 8×8 hajtásképletű, gumikerekes, páncélozott lövészszállító harcjárműcsalád, amelyet az Amerikai Hadsereg részére fejlesztettek ki, gyártója a General Dynamics Land Systems.

Amerika kisebb hadsereget küldött Magyarországra 2
A járműcsalád névadója két, posztumusz kongresszusi becsületrendet kapott amerikai katona: Stuart S. Stryker őrvezető, aki a második világháborúban esett el, és Robert F. Stryker, aki a vietnami háborúban vesztette életét. A 2002 óta gyártott, az Irakban és Afganisztánban éles helyzetben is bevetett járműből már több mint 200 darab készült.

6,95 méter hosszú, 2,72 m széles és 2,64 méter magas. Tömege 16-19 tonna között változik felszereltségtől függően. A kétfős általános személyzet mellett további kilenc személyt szállíthat. Mozgatásáról Caterpillar C7 dízelmotor gondoskodik. A motor 350 lóerős teljesítménye 100 km/órás sebességet tesz lehetővé. Hatótávolsága 500 km.

A páncélozott jármű sokféle fegyverzettel felszerelhető. Így kerülhet rá 50-es kaliberű géppuska, 40 mm-es gránátvető, 105 mm-es harckocsiágyú, 120 mm-es aknavető, 7,62 mm-es géppuska is.

Amerika kisebb hadsereget küldött Magyarországra 3 A Humvee, amely a hivatalos HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – magyarul nagy mozgékonyságú, többcélú kerekes jármű) tenderkiírásban szereplő név kiejtés utáni beceneve, és amely ma már levédett márkanév, a legismertebb amerikai jármű, köszönhetően annak, hogy Hummer néven utcai variáns is készült. 

Számtalan bevetésen részt vett, az amerikai haderők alaptípusa, több mint 30-féle (csapatszállító, darus, konténerszállító, lokátoros, mentőautó stb.) változatban gyártja az AM General. Már több mint 280 ezer darab készült belőle. Egy-egy darab a fegyverzet nélkül nagyjából 60 millió forintba kerül a hadseregnek.

Általában 6,2 vagy 6,5 literes, V8-as dízelmotor hajtja három- vagy négyfokozatú automata sebességváltóval párosítva. A 190 lóerős motorral 110 km/órás maximális sebességre képes az alapkivitelben 2,4-2,6 tonnás gép. Jelenleg folyik az utód fejlesztése.

Videón, ahogy Csehországban vonul az amerikai konvoj, amely jelenleg már az M0-son jár:

A szlovák, ukrán, szlovén, román és horvát résztvevők mellett legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák, mintegy ötszázan – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében. 
Amerika kisebb hadsereget küldött Magyarországra 4
A Brave Warrior 2015. szeptember 17-én látványos mozzanattal veszi kezdetét. A gyakorlatra érkező amerikai erők – együttműködve a magyar katonákkal – vízi átkelést hajtanak végre a magyar műszakiak által épített pontonhídon Győr-Bácsa térségében, a Mosoni-Duna-ágon. Ezzel egy időben a Péri repülőtér területén az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei közös légideszant művelet keretében ejtőernyős ugrást hajtanak végre C-17-es Globemaster szállítógépekből.

Az amerikai erők bemutató alegysége (Display Team) technikai eszközeivel (Stryker típusú harcjárművek), magyar haditechnikai eszközökkel kiegészített bemutatóját csütörtökön délután Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, és Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára is megtekinti.
   

(forrás: honvedelem.hu)