Új, környezetkímélő kukásautókkal bővíti flottáját a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF). A járművek beszerzése a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése kapcsán valósulhat meg. A megvásárlásukhoz szükséges mintegy 3,5 milliárd Forintos forrást több mint 90 százalékban az Európai Unió biztosítja.
Optimalizálják az útvonalat
Az FKF összesen 64 teherautót szerez be. Ezek között van 51 darab hulladék tömörítős hulladékgyűjtő teherautó, 10 darab konténerszállító jármű, valamint egy darab munkagép. Emellett a társaság útvonal-optimalizáló és szállításszervető informatikai programot is vásárolt. A modern irányítási rendszernek köszönhetően a járművek útvonala könnyebben igazítható a napi igényekhez, így az autók kevesebb időt töltenek majd az utakon. Egyes új járművek olyan szűk utcákba is képesek lesznek behajtani, amit az eddig használt kukásautókkal a szolgáltató nem, vagy csak nehezen tudott megközelíteni. Merci kukásokat vásárolt Budapest 2 Mercedes-fölény
A hulladéktömörítős kukásautókat a Mercedes szállítja az FKF-nek. Az Arocs típusú két-, illetve háromtengelyes járművek felépítményét pedig a Stummer gyártotta. Az új teherautók Euro 6-os motorokkal készülnek, ennek köszönhetően alacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek, mint az általuk kiváltandó példányok.

Magas átlagéletkor

A  társaság évente csaknem 620 ezer tonna hulladékot szállít el, melynek során a hulladékgyűjtő autók havonta átlagosan kétezer kilométert tesznek meg. A járművek között akad olyan, amely több mint húszéves, de van olyan is, amely csaknem félmillió kilométert futott. Az ötven legöregebb gép átlagéletkora 16,8 év, a legidősebb kukásautót pedig 1993 októberében helyezték üzembe.