Az Üvegtigris óta tudjuk, hogy a büféüzemeltetés nem egyszerű dolog. Az embernek elérhető áron kell árusítania hot-dogot, lángost, meg sört, plusz a presszókávét. Ez komoly infrastruktúrát kíván, és a szükséges eszközök beszerzése akár kisebb vagyonba is kerülhet. Ha persze a nyári hónapokban sorok állnak a büfé előtt, akkor idővel visszajöhet a mikrókba és a hűtőkbe fektetett pénz.

Zuglóban éppen most kínálnak eladásra egy régi Ikarus 553-ast, melyet büfébusszá alakított át tulajdonosa. A buszban villanyóra, hat hűtőszekrény, két olajsütő és egy gáztűzhely is van. A gazdag felszereltséget a sörcsap és a sörhűtő teszi teljessé. A járműben ugyanakkor nincs ülés – leszámítva a vezetőjét és az a melletti anyósülést -, ezért a büfébusz elsősorban a kültéri falatozást szolgálja.

A modellt eredetileg a közel-keleti országoknak fejlesztették ki a 70-es évek végén. Az 553 viszonylag kis darabszámban készült, ugyanakkor Kelet-Európában máig felbukkannak jó állapotú példányok. A legtöbbet azonban személyszállító kivitelből vagy lakóautóvá, vagy pedig valamilyen gasztrokocsivá, például kürtőskalács-készítő és -árusító járművé alakítottak át.

A fenti kép illusztráció.