Tarlós István tegnap a TV2 Mokka című műsorában még azzal riogatta a szakszervezeteket, ha nem fogadják el a BKV ajánlatát és sztrájkba kezdenek, akkor ugorhat a társaság által felajánlott béremelés. A főpolgármester még azt is hozzá tette, hogy sztrájk esetén nem tudni meddig lehet tartani, hogy ne szervezzék ki az egész buszágazatot.

Aki ért a sorok között, annak világos lehet, hogy ezzel kvázi arra is utalt, hogy akik a munka beszüntetése mellett döntenek, azok hamarosan szembesülhetnek azzal, hogy a maradék buszjáratokat is kiszervezik. Így a buszsofőrök vagy kopogtatnak az alvállalkozóknál, vagy mehetnek melegebb éghajlatra. Érdekes elgondolás ez akkor, amikor az autóbusz-vezetés hiányszakmának számít, de maradjunk a lényegnél, hogy végül megegyeztek az érintett felek.

A BKV pár órája jelentette be, hogy  megszületett a megállapodás a személyi alapbéremelésről és társasági juttatásokról a menedzsment és a szakszervezetek között. A hónapokig tartó tárgyalások során mindkét fél próbált olyan egyezségre jutni, hogy az emelés következtében ne vesszen el a BKV gazdasági stabilitása, továbbá, hogy ne kelljen senkit se kirúgni a magasabb fizetések miatt. A ma megkötött megállapodás szerint a BKV a főállású munkavállalók körében béremelést hajt végre – visszamenőlegesen – április 1-étől. A 2,6 százalékos emelés átlagosan 6 ezer Forint körüli összeget jelent személyenként.

A társaság emellett arról is határozott, hogy 105 ezer forintra emelkedik a jubileumi-, valamint a balesetmentes közlekedésért járó elismerések idei jutalomalapja, amely 2016-tól évente a mindenkori bérfejlesztés mértékével emelkedik. Megállapodtak továbbá a cafeteria rendszer bevezetésének részleteiről is. Eszerint 140 ezerre nő fejenként az éves szinten juttatható cafeteria. A cég emellett azt is vállalta, hogy 2015 végére kidolgozza a társasági bértarifa rendszert.