A brandenburgi Bad Belzig városában tartott IV. Nemzetközi Ikarus Találkozó első díját kapta meg a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) Malév-színekbe öltöztetett Ikarus 250 luxusbusza, melynek teljes körű restaurálása az LKK és a Classic Truck&Bus műhelyének közös projektjeként készült el. Csodás magyar siker Németországban 2 A két “csapat” együttesen mutatta be nemzetközi porondon munkájuk gyümölcsét, amely a legszebb és ráadásul legmesszebbről érkezett autóbusznak járó serleggel jutalmaztak. A rendezvényen kiállított járművek többsége ugyanis németországi volt; a volt Német Demokratikus Köztársaság területén a mai napig igen jelentős, a hazainál lényegesen erősebb kultúrája van az Ikarus autóbuszoknak – az idei kiállításon 35 magyar jármű vonult fel.

Csodás magyar siker Németországban 3
“Hatalmas öröm és büszkeség számára, hogy ilyen elismerést váltott ki az autóbusz, amelybe rengeteg munkát fektettünk” – mondta Béke Antal, a maléves Ikarus restaurálását végző műhely ügyvezetője. A restaurátort, és Polgáron működő csapatát, több további munkára is felkérték Bad Belzigben.
Csodás magyar siker Németországban 4
Az LKK vezetője szerint nem véletlen, hogy ilyen sikere van a különleges járműnek: a speciális, légitársasági színvonalat megjelenítő luxuskivitel, a hatalmas zöld ablakokkal övezett Malév Air Tours arculat a nyolcvanas években is egyedülálló, nyugati színvonalat képviselt a budapesti utcaképben.
Csodás magyar siker Németországban 5
Az Ikarus 250 az Ikarus 200-as típuscsalád legelső autóbusza volt, 1967-től 1996-ig gyártották. Különféle prototípusok jártak nemzetközi kiállításokra, ahol mindig nagy elismerésnek örvendtek. A típus utolsó magyarországi példányai a Bács Volánnál és a Tisza Volánnál találhatók.
Csodás magyar siker Németországban 6
A fődíjjal elismert autóbusszal jelenleg is találkozhatunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: az Aeroparkból induló, rendkívül népszerű repülőtér-látogatások nagy részét ez a jármű teljesíti, melynek során a látogatók betekintést nyerhetnek a budapesti légikikötő kulisszatitkaiba.