Több mint 15 milliárd forintból, teljes egészében uniós támogatással, 89 tengelysúlymérő állomás telepítéséről döntött a kormány – az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
A projekt keretében az ország 89 pontján telepítenek a tehergépjárművek tengelysúly-mérésére alkalmas rendszert, amely a járművek súlyát megállítás nélkül, menetközben méri. A jelenlegi tengelysúlymérő állomásoknál meg kell állniuk a járműveknek.     A beruházás a KÖZOP (Közlekedés Operatív Program) keretében valósul meg, két részben. A nagyobb, 10 milliárd 882 millió forintos mérési pontokat részben a transzeurópai közlekedési folyosón (TEN-T) alakítják ki. 
Az egyéb utakon épülő állomások költségvetése 4 milliárd 147 millió forint. A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a belügyminiszter bevonásával április végéig vizsgálja felül a közúti ellenőrzésre és az ahhoz kapcsolódó bírságolásra, továbbá az útvonal-engedélyezésre vonatkozó szabályokat. A beszedett túlsúlydíjat a közúthálózat üzemeltetésére, fenntartására, felújítására kell fordítani. 
Jelenleg a túlsúlyos járműveknek a megtett kilométerek arányában kell bírságot fizetniük.
MTI