Bár az április eleji időjárás korántsem volt tavaszinak mondható, a pitypang minderre fittyet hányt és már bontogatja jellegzetes, sárga virágát, melyből később gyermekkorunk kedvenc játékszere, az elfújható fehér korona fejlődik ki. A gyomnövényként számon tartott – idehaza kifejezetten elterjedtnek számító – gyermekláncfű azonban nem csak arra jó, hogy a gyerekek elszórakozzanak vele. Minderre a Continental, valamint az aacheni székhelyű Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézet (IME) munkatársai jöttek rá néhány évvel ezelőtt.

A gumiabroncs-gyártó és a kutatóintézet komoly kísérletezésbe kezdett a pitypang nedvének felhasználásával kapcsolatban.

A kaucsukfákból nyert alapanyaggal szemben a gyermekláncfű nedvének felhasználása ígéretes lehetőségeket rejt magában a németek szerint. A Continental a tavalyi hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon mutatta be az első, pitypang nedvéből készült tesztabroncsot, melyt a Taraxacum néven ismerhetett meg a nagyközönség.

A pitypangból készülő abroncsok előnye, hogy a növény termesztése kevésbé függ az időjárástól, mint a kaucsuk előállításához használt kaucsukfáé. Emellett mezőgazdasági szempontból annyira alacsony igényekkel rendelkezik, hogy termesztése új hasznosítási lehetőséget jelent a megműveletlen földterületek számára. Bár az Európai Unióban kevés ilyen terület van, látva azt, hogy hazánkban milyen szép számban nő a pitypang, még az is lehet, idővel ez lesz Magyarország második számú exportnövénye, szigorúan a búza után.

A fejlesztés következő lépéseként a gumiabroncs-gyártó tartós teszteknek veti alá a pitypangból készülő abroncsokat annak érdekében, hogy világossá váljon a Continental számára, hogy a mindennapos üzemeltetés során mennyiben viselkednek másképp a környezetbarát gumiabroncsok. A német gyártó egyébiránt nem csak a teherabroncsok, hanem személyabroncsok esetében is próbálkozik a pitypang nedvének felhasználásával. Idővel pedig a bicikligumikra, valamint más egyéb szegmensben forgalmazott gumiabroncsokra is kiterjesztik a kísérleteket.