Befejeződött az 1-es és a 3-as villamosvonal fejlesztése, Tarlós István főpolgármester 1-es villamossal a Rákóczi hídon átutazva mutatta be a meghosszabbított vonalat.

Az 1-es villamosvonal Újbudáig történő meghosszabbítása a Rákóczi híd 1995-ös átadása óta állandóan napirenden volt, de csak mostanra épült meg a több mint három kilométer hosszúságú új pálya a Rákóczi híd-Szerémi út-Hengermalom útvonalon. Az új végállomást a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében alakították ki – mondta el Tarlós.

A sajtójáraton Tarlós István, Budapest főpolgármestere is utazott

A sajtójáraton Tarlós István, Budapest főpolgármestere is utazott

A beruházás részeként rekonstrukciót végeztek a 1-es és a 3-as villamosvonalon, ennek köszönhetően megújult a teljes infrastruktúra, csökkent a környezetterhelés, csökkentek a menetidők. Kiemelte, hogy mostantól babakocsival, kerekesszékkel is könnyebben használhatók ezek a járatok.

A jelenleg az 1-es villamos betétjárataként közlekedő 1A villamos indulási időpontjait beépítik az 1-es villamos menetrendjébe. Az 1-es villamos közlekedését ugyanakkor nemcsak hétköznap, de hétvégén is sűrítik, hogy a hét minden napján gyorsabb, kényelmesebb utazást biztosítsanak a teljes körgyűrűn. Az 1-es villamos hétköznap reggel 3, napközben 6, délután 3-4, késő este pedig 10 percenként jár. Hétvégén a villamosok napközben 7-8, hajnalban és késő este 10 percenként követik egymást.

Átadták az 1-es villamos meghosszabbított szakaszát 3 Az eseményen kiderült, hogy a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban körülbelül 340 milliárd forint támogatás kaphat a főváros fejlesztésre, például az 1-es villamos további meghosszabbítására, az Etele térig, 8,5 milliárd forintot fordíthatnak, a 3-es metró infrastruktúrájának teljes felújítására pedig 125 milliárdot. A Baross tér és Újpalota közötti villamosvonal kiépítésére 26 milliárd, a Külső Bécsi úti villamosra – a Vörösvári úttól az esztergomi vasútvonal új megállójáig – pedig 14 milliárd forint jut.

Egyelőre a jó öreg Tatrák járnak még a meghosszabbított útvonalon

Egyelőre a jó öreg Tatrák járnak még a meghosszabbított útvonalon

Elhangzott az is, hogy fővárosi önkormányzat 2015-2016-ban 47 alacsonypadlós CAF-villamost szerez be, az első március 15-én már meg is érkezett, és a tesztek megkezdődtek. Az első CAF-járművek még idén ősztől forgalomba állhatnak, a rövidebbek a 3-as vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a hosszabbak pedig az 1-es villamosvonalon közlekednek majd.