Bár a német Daimler leányvállalata, a Setra az elmúlt években jelenős erőket fordított az új 500-as sorozat kifejlesztésére, úgy tűnik, hogy a tengerentúli piacon továbbra is jól megvannak a már bevált 400-as sorozattal. Ennek okait sokáig lehetne taglalni, de az egyik legfontosabb tényező, hogy az észak-amerikai piac az EU-val ellentétben némileg megengedőbb bizonyos műszaki követelmének terén. Ennek köszönhetően a prémium buszokat gyártó cég még remélhet sikereket az S 417-es észak-amerikai változatától. 

A modell európai megfelelője a magyar olvasók számára ismerős lehet, hiszen idehaza is gazdára talált néhány az S 417-es eddigi pályafutása során. A típust 12 évvel ezelőtt mutatták be, utódját pedig három évvel ezelőtt ismerhette meg a nagyközönség. Az Euro 6-os szabvány tavalyi életbelépése, valamint számos fejlesztés miatt a Setra az öreg kontinensen már az új, 500-as sorozatot forgalmazza. Az észak-amerikai változat azonban külsőre teljesen megegyezik a korábbi európai S 417-essel, az egyik legfontosabb különbség az osztott szélvédő, mivel a kontinensünkön forgalmazott változatokat hatalmas, teli szélvédővel szerelték. 

Luxus egy turistabusz farában 1
Luxus egy turistabusz farában 2

Luxus egy turistabusz farában

Luxus egy turistabusz farában

Luxus egy turistabusz farában 6
Luxus egy turistabusz farában 7
Luxus egy turistabusz farában 8
Fotó megosztása:
Luxus egy turistabusz farában 9 Az S 417 TC 40 utas szállítására alkalmas, hátsó részében ugyanakkor egy speciális “lounge”-részt is kialakítottak, ahol hat, hatalmas, egymással szembe fordított fotelben foglalhatnak helyet a nagyobb lábtérre vágyó utasok. Ez a megoldás kissé szokatlan lehet mondjuk egy magyarországi helyközi autóbusz fedélzetén, azonban az észak-amerikai piacon illik villantani valamivel. A “lounge”-részben emellett tárolószekrényeket  és pohártartókat is elhelyeztek. A luxus érzését tovább fokozza, hogy a járművet tetőablakokkal szerelték, ennek megfelelően nappal az utasok akár a felhőket is bámulhatják.

Luxus egy turistabusz farában 10 A járműben 457 lóerős (336 kw) OM 471 LA típusú motor duruzsol, mely teljes mértékben megfelel az amerikai EPA 10-es károsanyag- kibocsátási szabványoknak. Ebből a modellből az elmúlt 12 évben több mint 1100 darabot értékesítettek Észak-Amerikában, Kanadában és Mexikóban. Az S 417 TC-nek 2010-ben jelent meg a faceliftes változata, melybe több új biztonsági rendszert is beépítettek.