Akárcsak az előző hat évben, idén is rövid, 24 kilométeres óceánparti száguldással zárult az Africa Eco Race. A 12 kőkemény szelektív szakaszból álló verseny Dakar mellett, a Rózsaszín-tó partján fejeződött be, ahová a Qualisport kamionosai magukkal vitték a magyar nemzeti lobogót is.

Mint ismeretes, az összecsapás végeredménye a szombati, utolsó mauritániai szakasszal eldőlt. Miután az Opel Dakar Team egysége korán, már az első szelektív szakasz elején elbúcsúzott, a verseny hátralevő részében az Afrikában már hatodszor startoló Qualisport képviselte a magyar színeket. Bár Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő korábban a dobogó összes fokát megjárta már a viadalon, az idei verseny kevés jót tartogatott a kalocsai egység számára.

Kovácsék ugyan megnyerték az első szelektív szakaszt, a folytatásban azonban szinte minden rossz megtörtént velük, ami csak megtörténhetett. A marokkói szakaszokon defektek sorozata hátráltatta a triót, de volt még váltócsere, motorprobléma, valamint a futómű hátsó részének súlyos sérülése is. Utóbbi miatt az utolsó szakaszokra már csak teszt-jelleggel merészkedtek ki, így – súlyos, 40 órányi időbüntetéssel – a kilenc indulóval elrajtolt kamionos kategória hatodik helyére csúsztak vissza.
 
Megfogadtuk az indulás előtt, hogy történjék bármi, ezúttal is elhozzuk hazánk lobogóját ide, így ez legalább ad némi elégedettséget. Egy ideig fogunk töprengeni azon, hogy a nyitószakasz megnyerése után miért alakult ennyire balszerencsésen számunkra ez a mostani verseny” – jegyezte meg Kovács Miklós pilóta. A Qualisport egységét a DAF szervizkamion fedélzetén utazó Várda Ferenc, Kovács Tibor és Rendvai László hármas, valamint Mészáros Sándor csapatmenedzser is segítette a 2015-ös Africa Eco Race-en.

A kamionosok közötti versenyt a Kamaz gyári színeiben versenyző Sibalov nyerte meg, mögötte pedig csapattársa, Szergej Kuprijanov ért célba. A harmadik helyet pedig a cseh Tomecek szerezte meg. A motorosoknál a KTM-es Pal Anders Ullevalseter, az autósoknál pedig Jean Antoine Sabatier diadalmaskodott.