A közbeszerzési eljárásra december 30-ig kellett benyújtani a pályázatokat. A tender kiírását korábban 22 érdeklődő vette át, azonban végül csak hét adott be érvényes anyagot. A hét jelentkező egyébként soknak tűnik, ha azt vesszük, hogy a közbeszerzés kiírása előtt szinte mindenki az oroszokat emlegette biztos befutóként.

Mint ismeretes Budapest főpolgármestere, Tarlós István december közepén Moszkvába ment, azt azonban cáfolta, hogy a fővárosi metrótenderről tárgyalt volna. A látogatás céljának a Moszkva tér átnevezése miatti konfliktus rendezését nevezte meg. Az azonban kissé furcsa, hogy a három évvel ezelőtti névváltást éppen mostanság kellene rendezni. Sőt, egyes információk szerint Vitézy Dávid és Tarlós István viszonyának elhidegülésének hátterében a budapesti metrókocsi felújítás áll, hiszen a BKK egykori vezetője inkább az Alstom felé hajlott volna.

Az Index.hu információi szerint a jelentkezők között van az orosz Metrovagonmas is, mely a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel közösen pályázik. A szénné rozsdásodott kocsik gyártója mellett a francia Alstom, a spanyol CAF, a nyíregyházi Kelet-Út, a román Reloc-Elektroputere-Astra, az észt Skinest Rail és a cseh Škoda indult a tenderen. Utóbbi egyébként jelentős tapasztalattal rendelkezik a prágai metrókocsik felújítása terén.

A közbeszerzési eljárás első szakaszában elbírálják az ajánlattevőket, majd  1-2 hónapon belül a BKV ajánlattételi felkérést küld az alkalmasnak minősített, érvényes jelentkezést benyújtó cégek részére.