Kovács Miklós két állandó társával, Czeglédi Péter navigátorral és Ács László fedélzeti szerelővel immáron hatodik alkalommal vág neki az Africa Eco Race versenyek. A 2009-ben bronzérmes, 2010-ben pedig győztes trió legutóbb januárban ezüstérmet szerzett a több mint ezer lóerős Scania Qualisport V8-as teherautóval.

A magyar csapat ezúttal is nagy ambíciókkal vág neki az afrikai maratonnak, amely december 28-án, a dél-franciaországi St. Cyprienben tartandó adminisztratív- és technikai gépátvétellel veszi kezdetét. A verseny 12 szelektív szakasza a hagyományoknak megfelelően Marokkón és Mauritánián át kanyarog a szenegáli főváros, Dakar mellett található Rózsaszín-tóig.

Közel 6000 kilométer lesz a január 11-én záruló megmérettetés össztávja, amelyből a szelektív szakaszok 3500 kilométert tesznek ki. A szervezők átdolgozták az útvonalat, ráadásul az előző évhez képest egyel több menetet bonyolítanak a rettegett dűnék hazájában, Mauritániában. A Qualisportnak az előrejelzések szerint egy tíz kamionból álló mezőnyben kell bizonyítania. Ebben ott lesznek a jól ismert ellenfelek, például a csehek Tatra-menője, a többszörös győztes Tomas Tomecek, a portugálok kamionos királynője, az MAN-es Elisabete Jacinto, továbbá a Kamaz gyári csapatának két egysége is.
Mi a 2008-as kezdetek óta úgy állunk hozzá, hogy számunkra az Africa Eco Race az év legfontosabb versenye. Most jól állunk az előkészületekkel, már az utolsó simításoknál tartunk, de tudjuk jól, hogy ezt soha nem lehet rutinfeladatnak tekinteni, akármennyire tapasztalt is az ember„- mondta az indulás kapcsán Kovács Miklós.