A fenti álláspont a Levegő Munkacsoport által Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszternek írt levélből származik. Az EAKER-t január elsejével tervezi bevezetni a kormány. A szervezet szerint ez elhamarkodott lépés lenne. A rendszer célja az, hogy visszaszorítsák az ÁFA-csalásokat, mivel azok jelentős bevételtől fosztják meg a költségvetést, ezért kevesebb forrás jut olyan területekre, mint például az egészségügy, vagy a környezetvédelem.

Az ÁFA-csalások elkövetéséhez emellett jelentős kamion forgalom is kapcsolódik, ami súlyosan szennyezi a környezetet és rontja az utak állapotát. Egyes adatok szerint több százmilliárd Forintot tesznek zsebre egyes bűnözői körök, melyet nagyrészt importált luxus termékekre, illetve a környezetet súlyosan szennyező tevékenységekre fordítanak.

A Levegő Munkacsoport szerint az EAKER jelenlegi formájában alkalmatlan az ÁFA-csalások kiszűrésére, sőt azok 96 százaléka a rendszer bevezetését követően is megmarad majd. Az EAKER ugyanakkor olyan hatalmas adminisztratív terhekkel sújtaná a fuvarozókat, hogy azok képtelenek lesznek árut szállítani, ami miatt bezárhatnak egyes boltok és leállhatnak bizonyos gyárak. A szállítmányozásban érdekelt másik lehetősége az lehet, hogy az árut kisebb teherautókra rakják, mivel a 3,5 tonna alatti teherautók nem esnek az EKAER hatálya alá. Ebben az esetben viszont jelentősen megnövekedne a közúti forgalom, emiatt több dugó lenne és erősebb lenne a légszennyezés is.

Az EKAER-t úgy vezetnék be, hogy előtte nem adtak lehetőséget az érintetteknek az érdemi véleménynyilvánításra. A Levegő Munkacsoport ezért azt kéri a nemzetgazdasági minisztertől, hogy a rendszert csak megfelelő szakmai konzultáció és a szükséges módosításokat követően vezessék be, elegendő időt adva a vállalkozásoknak a felkészülésre.

Az EAKER-t egyébként a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) is kritizálta, mivel még mindig nincs meg a megfelelő felhasználó felület és maga a rendszer sincs kész. Az MFKE ezért bevezetésének elhalasztását javasolta a kormánynak és további konzultációkat kezdeményeztek.