A Škoda-Solaris páros nyerte a BKK tenderét, ennek megfelelően a cseh-lengyel konzorcium szállíthatja Budapestnek az új, alacsonypadlós  buszokat. A fővárosba 14 darab szóló és 10 darab csuklós autóbusz érkezhet, melyek a BKV flotta 20 évnél idősebb járműveinek cseréjét teszi lehetővé. Az első példányok várhatóan 2015 júniusában jönnek Budapestre, ezt követően pedig havonta 5 autóbusz forgalomba állítása történhet meg. A Škoda-Solaris Trollino típusú buszok a belvárosi, illetve a zuglói vonalakon szállítják majd az utasokat.

Tavaszi csihi-puhi
Az előzményeket tekintve kész csoda, hogy végre sikerült győztest hirdetni a fővárosi tenderen, ugyanis tavasszal a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) megsemmisítette a pályázatot. Az új tenderen Škoda-Solaris duó mellett az Ikarus-Trolza konzorcium indult, azonban a BKK szerint a magyar-orosz páros formai hibákkal terhes és műszaki szempontból érvénytelen ajánlatot nyújtott be. A tenderkiírásban megjelölt 62,4 millió euró (18 milliárd forint) nemcsak 24 darab, hanem a jövőben opcionálisan lehívható 84 további autóbuszra is vonatkozik. A feltételes mennyiség megrendelésekor tetszőleges arányban szerezhetők  be szóló, illetve csuklós járművek.

Lengyel karosszéria, cseh hajtás
Az autóbuszok karosszériáját a lengyel Solaris gyártja, a BlueDrive (IGBT) hajtást pedig a Škoda szereli be a járművekbe. A teljes mértékben alacsonypadlós buszok jelenleg a legsikeresebb trolitípusoknak számítanak Közép-Európában. A csuklós Trollinóban 53, míg a szóló változatban 34 ülőhely található. Mindkét modell esetében a második ajtónál kihajtható rámpa segíti a mozgásukban korlátozott személyek fel- és leszállását.

Felsővezeték nélkül
Budapest új trolibuszainak különlegessége, hogy akár 4 kilométer folyamatos felsővezeték nélküli közlekedésre lesznek alkalmasak. Mindez jól jön például, ha a járműveknek egy esetleg áramkimaradással, vagy egy felsővezeték-hiányos útszakasszal kell megbirkózniuk. A trolibuszokat emellett úgynevezett térdeplőfunkcióval is ellátják, melynek köszönhetően a buszmegállókban 60-70 milliméterrel csökkenthető a buszok padlószintje.

Ekkora mennyiségű trolit Budapest az 1980-as években vásárolt utoljára. A jelenlegi járműbeszerzés nagy jelentőségű a főváros életében, hiszen biztosítja a budapesti trolibuszhálózat létét középtávon, az önjáró üzemnek köszönhetően akár infrastruktúra-fejlesztés nélkül is segítheti a hálózat bővítését, amelyre kiváló példa a 2013 júniusától az új szakaszán már felsővezeték nélkül menetrend szerint közlekedő 79-es trolibusz.