1500 milliárd forintból valósulhatnak meg újabb közlekedési beruházások Magyarországon, az összeg háromnegyedét a kormány vasúti fejlesztésekre szánja – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára hétfőn, a Szolnok-Szajol vasútvonal új Tisza-hídjának betolása alkalmából, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Hegmanné Nemes Sára emlékeztetett a biztonságos és európai színvonalú közlekedés feltételeinek megteremtésére az elmúlt időszakban 2500 milliárd forintot fordítottak, a Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP), a következő 6 évben pedig további 1500 milliárd forint áll rendelkezésre. Az összeg háromnegyedét vasúti fejlesztésekre fordítják majd – tette hozzá.     

A politikus szerint a fejlesztések lehetővé teszik – a szolgáltatás színvonalának javítása mellett – a vonatok óránkénti 160 kilométeres sebességét, így a menetidőn is jelentősen rövidítenek.   

Közölte: a 2015-ben elkészülő Szolnok-Szajol vasútvonal rekonstrukciója a Debrecenig tartó szakasz felújításával folytatódik az évtized végéig. Emellett a tervek között szerepel új vasúti kocsik és mozdonyok beszerzése, valamint a Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vonal és az elővárosi közlekedés modernizálása is. 

Forrás: MTI