A svéd Scania szoros együttműködésbe kezd a müncheni székhelyű MAN-nel a nehéz kategóriás teherautók terén. A megállapodás értelmében az MAN 2016-tól folyamatosan átveszi a Scania jelenlegi váltókínálatát és beilleszti azokat saját hajtásláncába. Emellett a cégek közös fejlesztésű termékeket is előállítanak majd. A vásárlók ennek köszönhetően rövidebb szállítási idővel számolhatnak, mivel a két gyártó fokozza gyártóegységeinek, valamint kutatási-fejlesztési erőforrások kihasználását.
Ez a lépés mérföldkőnek tekinthető az MAN-nel történő együttműködésünkben. A vásárlóinknak nyújtott kínálatunkat erősíthetjük azáltal, hogy a nem márka-specifikus részegységeket közösen használjuk fel.” – mondta Martin Lundstedt, a Scania elnök-vezérigazgatója. Habár a hajtásláncok így közös részegységeket fognak tartalmazni, mégis a jármű karaktere szempontjából a sebességváltót vezérlő szoftver, valamint a váltási stratégia a legfontosabb. És persze az, hogy ez hogyan illeszkedik a hajtáslánc többi eleméhez. Ezért mindkét márka továbbra is önállóan fejleszti saját szoftvereit.

A sebességváltók terén történő együttműködés jelentős lesz, többek között a nagyobb gyártási és beszerzési mennyiségeknek, valamint a kutatás-fejlesztés területén rendelkezésre álló szélesebb erőforrásoknak köszönhetően. A közös fejlesztésnek egyébként nyomós gazdasági alapja van, hiszen az MAN haszonjárműgyártót is birtokló Volkswagen május végén tovább növelte tulajdonrészét a svéd cégben. A konszern jelenleg a Scania részvényeinek több, mint 90 százalékát birtokolja így rendelkezik a stratégiai döntésekhez szükséges tulajdoni hányaddal. A tranzakciót követően a németek bejelentették, hogy az MAN és a Scania erőforrásait összehangolják.