Ford Transit Prisoner Transport Vehicle, röviden PTV – mennyivel erőteljesebb, félelmetesebb ez a név, mintha csak annyit mondanánk, rabszállító. Pedig funkciójában pontosan erről van szó. A Ford legújabb tanulmánya a márka szülőföldjén, Észak-Amerikában készült, együttműködésben az ilyen járművekre szakosodott Havis Prisoner Transport Solutions vállalattal. 

A járműről sajnos pont részleteket nem árulnak el a nagyközönségnek, ami nem csoda, hiszen éppen így szavatolható annak biztonsága – annyit lehet tudni, hogy három, egymástól elkülönített cellában összesen tizenkét elítéltet tud szállítani a jármű. 
A busz, amiben nem akarsz utazni… 2
A rendőrautóktól megszokott villogókon, matricázáson és rádión túl egy különleges vezérlőpult is helyet kapott a fedélzeten; innen vezérelhető minden: a területi megvilágító lámpáktól a fegyverszekrény zárján át vélhetően az egyes cellákat záró reteszekig. 
A Transit PTV a 2015-ös modellévi, USA-specifikációjú Transitra épül, amelynek váza jelentős arányban bóracélból épül fel. Az alapmodellt kétféle benzinmotorral (egy E85-kompatibilis 3.7 V6, és egy 3,5 literes EcoBoost), valamint egy 3,2 literes dízellel kínálják; nem elképzelhetetlen, hogy a rabomobil valami nagyobb, erősebb blokkot kap – mármint ha túljut a tanulmány fázison.
A busz, amiben nem akarsz utazni… 3