A Transport for London (TfL) 4 darab indukciós töltésű dízel-elektromos hibrid busz forgalomba állításáról döntött. A környezetkímélő technológiával szerelt járművek Észak-Londonban a Canning Town és Walthamstow között közlekedő 69-es vonalon szállítják az utasokat 2015 elejétől. Az Alexander Dennis Enviro 400 HE400 típusú emeletes buszokat hibrid hajtással szerelek. Ennek megfelelően a dízelmotor mellett egy kisebb elektromos erőforrás is megtalálható lesz bennük, melynek működtetéséhez szükséges energiát akkumulátorokból kapja.

Ezek feltöltése úgynevezett indukciós eljárással történik, amely azt jelenti, hogy a vonal két végállomásán található, vezeték nélküli töltőkből kapják meg az akkumulátorok a szükséges muníciót. Az IPT Technology által gyártott megoldás hasonlít az úgynevezett OLEV-rendszerű buszokéhoz.  A technológia lényege, hogy az autóbusz vonalán leterített aszfaltba elektromos kábeleket ágyaznak. Az útban található kábelek pedig mágneses mezőket generálnak, az autóbuszok aljában lévő felvevő készülékek elektromos áramot hoznak létre. Az OLEV-rendszerű buszok azonban teljesen elektromos hajtásúak, míg az új londoni hibrid emeleteseknél ez csak kiegészítő megoldás.

Azaz azt a célt szolgálja, hogy a dízel üzem hatótávolságát megnöveljék a környezetbarát megoldással. A Dennis Enviro-k töltése a végállomásokon rövid ideig történik, így a buszoknak nem kell felesleges időket eltölteniük a tankolással. Az más kérdés, hogyha elfogy a dízel üzemanyag, akkor előbb-utóbb számolni kell egy hosszabb kiállással. London célja, hogy 2020-ra a világon egyedülálló módon, úgynevezett “zéró emissziós zónát” alakítson ki, ami a brit főváros méretét nézve rendkívül ambiciózus célnak tekinthető.

Ez azonban nem pusztán ígéret, hiszen a TfL idén hat darab tisztán elektromos hajtású buszt állított forgalomba, de a hírek szerint ezeket újabb kettő követi ősszel. Emellett jelenleg 800 hibrid van forgalomban nap mint nap London utcáin, melyek között szép számmal vannak új Routemasterek is. A tervek szerint 2016-ra 1700 darab hibrid üzemű busz rója majd a metropolisz útjait, mely a teljes járműpark 20 százalékát teszi ki.