Az 1-es vonalon ehhez hasonló CAF villamosok közlekedhetek a jövőben
Az 1-es vonalon ehhez hasonló CAF villamosok közlekedhetek a jövőben

Civilek a fakivágások ellen

Civilek a fakivágások ellen

Az 1-es vonalon ehhez hasonló CAF villamosok közlekedhetek a jövőben
Civilek a fakivágások ellen 6
Fotó megosztása:
Civilek a fakivágások ellen 7

A civil szervezetek azt kérik a Budapesti Közlekedési Központtól, hogy úgy építsék meg az 1-es villamos Etele úti szakaszát, hogy ne kelljen kivágni az út középső fasorát. A közös felhívást egyenesen Vitézy Dávidnak a BKK vezérigazgatójának címezték. A levél aláírói között van a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE), valamint a Védegylet. A szervezetek haragját az váltotta ki, hogy a jelenlegi  tervek szerint az építkezés során összesen 120 darab nagy lombozatú fát irtanának ki.

A környezetvédelem iránt elkötelezett szervezetek ugyan üdvözlik a villamos meghosszabbítását, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják a nagy mennyiségű faáldozatot. Az 1-es villamos vonalának dél-budai bővítése miatt a Szerémi úton eddig már 37 darab, hat méter széles lombkoronával rendelkező fát vágtak ki, a Hengermalom úton pedig a középső fasor helyére kerülő vágányok miatt összesen 25 darab fa sorsa pecsételődött meg. A civil szervezetek a még meglévő fák védelmére szólítják fel a BKK-t, arra hivatkozva, hogy egy esetleges pótlás során még évtizedekig tartana a fák megerősödése.

Álláspontjuk szerint megoldható lenne, hogy úgy épüljön meg a villamosvonal az Etele úton, hogy a fák is megmaradjanak. A középső fasor két oldalán egy közös villamos- és autóbuszsávot lehetne létesíteni, a szélső közúti sávok pedig, amelyeket most autóparkolásra használnak, közúti sávként működhetnének. A parkolást a szélső fasorok fái között lehetne biztosítani, természetesen egyidejűleg a fák fizikai védelmével.