A holland Jan van Haandel két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy megvásárol egy leselejtezett MAN FAE 8.136 típusú teherautót. A járművet korábban a német tűzoltóság használta, azonban az újabb teherautók beszerzésével feleslegessé vált. Az összkerék-hajtású modell kiváló vételnek bizonyult, hiszen nem volt egyetlen olyan komoly sérülése sem, amely jelentősebb javítást igényelt volna. Az átalakítás során a fickó eltávolította a korábbi felépítményt, majd a nulláról indulva megépíttette a saját elképzelései alapján megtervezett lakórész kasztniját. Előtte azonban újrafényezte a kis MAN teherautót, majd rögzítette a lakófelépítmény padlólemezét.

Az aprólékos munkával megépített felépítményben hatalmas ágy, konyha, fürdőszoba és társalgó is helyet kapott. Közvetlenül az oldalsó ajtó mellett található a mosogató, valamint az elektromos tűzhely és a 110 literes hűtőgép. Szemben a minikonyhával pedig a fürdőszoba van, melybe zuhanyfülkét, mosdókagylót, 22 literes bojlert és egy radiátort szereltek be. A teherautóban a tiszta víz tárolására 280 literes, míg a szennyvízére 85 literes tartály áll rendelkezésre. A szűk tér ellensúlyozására a fürdőszoba plafonjára egy tetőablak is került, mely kiváló szellőzést is biztosít egyben.

A teherautó korábban a német tűzoltóságnál volt állományban
A teherautó korábban a német tűzoltóságnál volt állományban

Tűzoltóautóból épített lakóautót

Tűzoltóautóból épített lakóautót

A teherautó korábban a német tűzoltóságnál volt állományban
Tűzoltóautóból épített lakóautót 10
Elektromos sütő, mosogató és hűtőgép is van a minikonyhában
A hatalmas ágyon két személy is elfér
A társalgó a felépítményt elülső részében kapott helyet, így a vezető sem marad le semmiről
A lakóteherautó első tesztje Macedóniában volt
Fotó megosztása:

Elektromos sütő, mosogató és hűtőgép is van a minikonyhában

Elektromos sütő, mosogató és hűtőgép is van a minikonyhában

A felépítmény hátsó részében hatalmas, 210 hosszú és 410 centiméter széles ágy található. A helyek gazdaságos kitöltése érdekében a fekvőalkalmatosság felett található területekre Jan nyitható-zárható rekeszeket szerelt fel. Szemben a hálórésszel a társalgó van, melyben két egymással szembe fordított műbőr ülés kapott helyet. A társalgóból egyébként az asztalka felhajtásával egy ablak nyílik a vezetőfülkébe, így a sofőr kapcsolatban lehet az utazókkal is.

A lakó-teherautóban utazók megfelelő komfortérzetét padlófűtés és meleg vizes radiátorok biztosítják a hidegebb időkben. A világításról szabályozható LED-izzók gondoskodnak, az elektromos berendezések működéséért pedig egy Whispergen-gyártmányú 1000 wattos generátor felel. Az utasok szórakoztatását pedig egy a plafonból lenyíló televízió, valamint egy sztereó rádió szolgálja. A 12, 24 és 230 voltos csatlakozók pedig további elektromos eszközök használatát teszik lehetővé.

Bármennyire is kényelmesnek tűnik a holland fickó által épített lakó-teherautó, a feljutás azért nem egyszerű. Ugyanis a jobb oldalon található ajtó alatt, a kihajtható lépcsőn lehet le- és felszállni a járműbe. Jan leleményességét dicséri, hogy teherautó hátuljára hidraulikus liftet is felszerelt, melyen kényelmesen utaztatható akár egy motor, vagy néhány bicikli is. A 136 lóerős motorral szerelt teherautó összesen hat személy szállítására alkalmas, a gondtalan utazás érdekében ugyanakkor a lakó-teherautót gumiabroncsnyomás- és hőmérséklet-érzékelő rendszerrel látták el.

A lakóteherautó első tesztje Macedóniában volt

A lakóteherautó első tesztje Macedóniában volt

A holland tulajdonos jelenleg árulja a járművet, azt azonban nem tudni, hogy miért. Könnyen előfordulhat, hogy titkon már a következő megépítését tervezgeti. Jan 118 ezer eurót, vagyis közel 35 millió Forintot kér a járműért, mivel egyedi munkáról van szó, nem tisztünk megítélni, hogy ez sok vagy kevés, éppen ezért az olvasóra bízzuk ezt. A következő videó segítségével azonban rövid, virtuális utazást tehet a járműben.