Az “If” termékdizájn-díj odaítélésével a kiemelkedő formatervezési teljesítményt ismerik el már több mint 60 éve. Az idei zsűri tizenhét kategóriában választotta ki a legjobb dizájnterveket. A Volvo FH a szállítmányozási dizájn és speciális járművek kategóriában érdemelte ki az első helyet. Az értékelés szempontjai között volt a formaterv minősége, az innováció mértéke, a környezeti hatás, a funkcionalitás és biztonság. Fritz Frenkler professzor, a zsűri elnöke elmondta, hogy lenyűgözte a nevezések állandó magas színvonala, az innováció iránti szenvedély és a bátor gyártók megmutatták, hogy folytatják saját tervezési elveiket.
Az üzemanyag-takarékos technológiával, hatékony ergonómiával, passzív és aktív biztonsági megoldásokkal, az új Volvo FH úgy készült, hogy új mércét állítson fel a tehergépjármű iparban, miközben megtestesíti a Volvo örökséget. “Az új Volvo FH tervezésekor nagy hangsúlyt kapott a dizájn és a teherautó érzelmi aspektusa – olyan szempont, ami általában nem kap kiemelt szerepet a haszonjárművek kialakításában“- mondta Rikard Orell, a Volvo Trucks dizájn igazgatója. “Ez azt eredményezte, hogy egy teherautó egyszerre emocionálisan és racionálisan megfelelő jármű a munkára és a pihenésre” – tette hozzá a vállalat egyik első embere. 

A nemzetközi dizájn, média, üzlet és politika világából érkezett, megközelítőleg 2000 vendég ünnepelte az “If”-díj győzteseit Münchenben, Németországban. Az FH mellett a svéd gyártó egy másik díjat is bezsebelhetett, az ECR88D kompakt kotrógép – melyet a a Volvo építőgép-részlege gyárt – szintén nyert egy “If” termékdizájn-díjat.