Már tíz éve, hogy a magyar rendőrség a TISPOL (European Traffic Police Network) teljes jogú tagja, ennek megfelelően részt vesz különböző nemzetközi akciók és kampányok végrehajtásában. A szervezet ellenőrzési tervében idén összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrző akció végrehajtása szerepel, közülük az első erre a hétre esik. A teherautók és az autóbuszok ellenőrzését hétfőtől vasárnap estig végzik.

A kampány során a TISPOL-hoz tartozó tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján vizsgálják a haszonjárműveket és azok sofőrjeit. A részt vevő országok száma várhatóan meghaladja a 25-öt, így az akció az öreg kontinens jelentős részére kiterjed. Magyarországon a fokozott ellenőrzés szerda éjfélig tart. Ezért a napokban a teherautó- és autóbuszvezetők az ország bármely pontján – a fővárosban és vidéken egyaránt – számíthatnak célellenőrzésekre. Az ellenőrzés a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködésében történik.

Az ellenőrzések a tehergépjármű- és autóbusz-közlekedés valamennyi területére kiterjed: így az okmányokra, a vezető alkalmasságára, a vezetési és pihenőidő megtartására, a járművek műszaki állapotára, a rakomány megfelelő rögzítésére. A vizsgálat tapasztalatait a rendőrség összesíti, majd az eredményeket elküldi a TISPOL Operational Group részére, mely európai szintű értékelést készít.