Február közepéig pedig mind a 25 hibrid Mercedes busz megérkezik Kecskemétre. Az európai uniós támogatással megvásárolt buszok négy vonalon állnak forgalomba. A buszok tárolására a városi önkormányzat vett egy 3 hektáros telket, amelyen közel egymilliárd forintból 54 busz befogadására alkalmas telephelyet alakítanak ki.

A projekt 5,9 milliárd forint uniós és hazai támogatásban részesült. Az új autóbuszok mintegy 4,2 milliárd forintba kerültek, a fennmaradó összeg pedig a telephely kialakítását, valamint az intelligens utastájékoztató rendszer kiépítését fedezi. A szükséges önerő alig öt százalék, így Kecskemétnek a buszok egyenként alig 8 millió forintjába kerülnek.

A 25 Mercedes-Benz busz egy időben történő beszerzése és forgalomba állítása nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedülálló. Ebből a típusból világszerte 62 közlekedik. A hibrid hajtású csuklós jármű tíz kilométert is képes megtenni dízelmotorjának használata nélkül. Az autóbuszon négy elektromos kerékagymotor működik, amelyek lítiumion akkumulátorból nyerik a szükséges energiát, és a fékezéskor keletkező energiát visszatáplálják a rendszerbe.

Jönnek a hibrid Mercik Kecskeméten 2
A kecskeméti önkormányzatnak májusig dönteni kell arról, hogy önálló közlekedési vállalatot alapít, vagy a jelenleg is a városban jelenlévő Kunság Volánnal köt szerződést, esetleg valakivel közösen végzi a buszok üzemeltetését. A tervek szerint azonban az év közepére az összes Mercedes hibrid busznak közlekednie kell. A járműpark fejlesztése mellett Kecskemét ugyancsak uniós támogatással megvalósuló fejlesztést hajt végre, ugyanis a városban idén új vasútállomás épül, valamint egy több száz személygépkocsit befogadó parkoló.

Forrás: MTI