Egy busz méreteiből adódóan kiválóan használható reklámfelületként. Ebben önmagában semmi különös nincs, hiszen a világ nagyvárosaiban szinten minden közlekedési szolgálató a járműveiken található hirdetési felületeiből is szert tesz némi pluszbevételre. Tad Orlowski dizájner legújabb elképzelése szerint a cégek a jövőben nemcsak a szélvédő, vagy az ablakok alatti részt használhatnák reklámokra, hanem akár a buszok egész karosszériáját, ideértve az ajtókat és kocsitest összes üveges felületét. Orlowski mindehhez digitális megoldást hív segítségül, melynek köszönhetően akár közérdekű információk is megjeleníthetők az autóbuszok oldalán.

A Willie névre keresztelt csuklós autóbusz szinte semmiben sem különbözik egy hagyományos, jelenleg használt járműtől. A különbség annyi, hogy a busz oldalsó felületeit LCD-kijelzők takarják. Az utasok kilátását ez a megoldás nem zavarja, a paneleket oly módon alakítanánk ki, hogy azok átlátszóak legyenek. A kijelzőkön a reklámok mellett menetrendek, átszállási lehetőségek, időjárási előrejelzések valamint egyéb közlekedési információk lennének megjeleníthetőek. Orlowski elképzelése szerint a kijelzők egyes területeken érintőképernyősök lennének, így az utasok akár további információk után is kutakodhatnának a járművek oldalán.

Az érintőképernyős buszoké a jövő? 2 Az elképzelés érdekessége, hogy a kijelzőket nem az autóbuszok vázszerkezetét borító acéllemezekre szerelnék, hanem azok helyére. Ennek köszönhetően például a teljes karosszéria átlátható lenne, ha mondjuk kikapcsolnák a kijelzőket. Az elképzelés ebből a szempontból nem új, hiszen gyakran alkalmazzák ezt a megoldást a városnéző buszoknál, ahol ugyancsak nem acéllemezekkel, hanem üveglapokkal borítják be a karosszériát. Igaz, ezt elsősorban a jobb kilátás érdekében teszik.

Az érintőképernyős buszoké a jövő? 3 A koncepció egyelőre csak tervek szintjén létezik. Orlowski ugyan sok európai megkeresést kapott, viszont a tárgyalások többsége megrekedt a szigorú jogi, valamint a közlekedésbiztonsági szabályok miatt. A jármű gyakorlati megvalósítása ugyan még várat magára, viszont nem elképzelhetetlen, hogy a közeli jövőben találkozunk egy-egy hasonló jellegű, ámbár szelídebb megoldással.