Az egyik egy több mint kétmilliárd forint összértékű, 625 milliós támogatással megvalósuló komplex technológiafejlesztési beruházás, melynek keretében a jövő év végéig modernizálják a gyártókapacitásokat. A projekt elsősorban a komplett futóműgyártás erősítését szolgálja, de érinti a közepes méretű futóműalkatrészek gyártását is. A fejlesztés a jobb minőséget, valamint a hatékonyabb termelést szolgálja, ennek eredményeképpen lehetőség nyílik a megnövekedett vevői igények kielégítésére. Nem utolsósorban pedig új munkahelyeket is teremtenek.

Egy másik, tavaly nyáron indult és a 2014 közepén záruló projekt a mezőgazdasági járművek optimalizálását szolgálja a futóművek olajozási rendszerének fejlesztése révén, amellyel könnyebb, kisebb fogyasztású zöldebb járművek készülhetnek. A nagyteljesítményű mezőgazdasági futóművekhez olyan intelligens olajozási rendszert fejlesztenek, amely mechatronikai eszközök segítségével növeli a kenés hatékonyságát. Ennek köszönhetően a futóművek élettartama nő, az üzemeltetés során kevesebb olajra és hosszabb csereciklusokra lesz szükség. A projekt megvalósítására csaknem 215 millió forint támogatást nyert el a Rába a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft.-vel közösen.

A Rába-csoport augusztusban publikált féléves gyorsjelentése szerint az idei év első félévében a futómű-üzletág üzemi eredménye 1,642 milliárd forint volt, csaknem meghatszorozódott a tavalyi hasonló időszakihoz képest. Árbevétele ugyanekkor 20,4 százalékkal 17,5 milliárd forintra ugrott. A futómű-üzletág hagyományosan a Rába-csoport exportbevételeinek 80 százalékát hozza.

Forrás: MTI