Hasonló járműről már hallottam, és képeken is láttam, de ilyet, mint amit a Colas cég svájci kirendeltsége készített, még soha. Ez a svájci bicskára emlékeztető jármű arra hivatott, hogy makulátlanul eltávolítsa az összes piszkot a nagyobb dombokat, hegyeket átszelő alagutakból. 
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Íme az alagúttisztító polip

Íme az alagúttisztító polip

Forrás: MTI
Íme az alagúttisztító polip 8
Íme az alagúttisztító polip 9
Íme az alagúttisztító polip 10
Fotó megosztása:
Íme az alagúttisztító polip 11
A forgalmas alagutak csak az első pár hónapban néznek ki úgy, ahogy megépítették őket, ezek után a szmog, penész és mindenféle szennyeződés bekoszolja a belső falakat. A kosz gyakran eltakarja a falra festett jelzéseket, információkat, így a közutakért felelős vállalatok kénytelenek időközönként tisztítani őket. 
Íme az alagúttisztító polip 12
Ezzel az MAN járműre épített multifunkciós szerkezettel elég egyszer végigmenni mindkét sávban, és máris csillog-villog minden. Két ember elegendő a feladat elvégzéséhez, egyikük a teherautót vezeti, másikuk pedig távirányítóval a nyakában irányítja a takarítókarokat. Ha minden igaz, akár sofőr nélkül is lehet irányítani a járművet, ilyenkor egy érzékelő figyeli, hogy a padka és a takarítógép között mindig megfelelő legyen a távolság. 
Íme az alagúttisztító polip 13
Több információt sajnos nem sikerült megtudnom a felépítményről, azt azonban megtaláltam, hogy Budapesten mivel tisztítják az I. kerületi Várhegy-alagút falait.
Forrás: MTI

Forrás: MTI

Te láttad már a budapesti alagúttisztítót munka közben?
Igen, már többször is
0% ()
Egyszer-kétszer
0% ()
Még soha
0% ()
Nem is tudtam, hogy ilyenek léteznek
100% (2)