A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetésével egy időben a fővárosi közterület-fenntartó vállalat (FKF Zrt.) három darab új, sűrített földgázzal (CNG) hajtott kukaszállító járművet helyezett forgalomba. A teherautókért összesen 75 millió forintot fizetett a fővárosi cég. A zárt ponyvás, emelő-hátfalas Iveco Eurocargo MLC 110 EL20 típusú járműveket a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb, Euro 5-ös és EEV környezetvédelmi normáknak megfelelő motorokkal szerelték.

A hathengeres, 5,9 literes, folyadékhűtéses, Natural Power földgázüzemű erőforrások maximum 200 lóerős (147 kW) teljesítmény leadására képesek. Zajkibocsátásuk pedig 5 decibellel alacsonyabb a hagyományos üzemű változatoknál, ami hallhatóan kisebb zajterhelést jelent. Az FKF új, 4×2 hajtásképletű teherautóit ZF gyártmányú 6 fokozatú manuális váltókkal szerelték, a gyártó ehhez a típushoz ugyanakkor 9 fokozatú sebességváltókat is kínál. A karbantartási periódus pedig –részben az Eurocargóhoz kifejlesztett új, félszintetikus olajnak köszönhetően –300 000 kilométer is lehet.

Gázos kukaszállítókat vásárolt a főváros 1
Gázos kukaszállítókat vásárolt a főváros 2

Gázos kukaszállítókat vásárolt a főváros

Gázos kukaszállítókat vásárolt a főváros

Gázos kukaszállítókat vásárolt a főváros 5
Gázos kukaszállítókat vásárolt a főváros 6
Fotó megosztása:
Gázos kukaszállítókat vásárolt a főváros 7  
Az Eurocargo gázos változata egyelőre egyfajta fülkével, a megengedett össztömegtől függően egy-, illetve kétlépcsős kivitelben készül. A három fő befogadására alkalmas vezetőkabin felszereltsége kategóriájához képest gazdagnak mondható. A hidraulikusan billenthető vezetőkabinokat légkondicionáló berendezéssel, elektromos ablakemelőkkel, pollenszűrővel, valamint elektromosan fűthető tükrökkel látták el. A fülkében mindamellett CD-s rádió, napellenző és biztonsági övekkel szerelt ülések is vannak.

A teherautók károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb a hagyományos üzemű teherautókénál, üzemeltetési költségük pedig kedvezőbb a dízelüzeműekhez képest. A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület számításai szerint a sűrített földgázzal hajtott teherautókkal átlagosan 20-30 százalékos megtakarítás érhető el. A dízel üzemanyag ára ugyanis Magyarországon 420 forint körül van literenként, míg egy kilogramm sűrített földgáz 345 forintba kerül.

Az FKF a jövőben újabb környezetbarát hajtású járműveket helyez forgalomba. A társaság erre a célra 3,5 milliárd forintot különített el, melyből várhatóan hatvan darab új CNG-üzemű teherautó érkezhet Budapestre.