A Miskolci Városi Közlekedési Vállalat (MVK Zrt.) legújabb kezdeményezésének köszönhetően a miskolciak buszmegállókat fogadhatnak örökbe.  A “Legyen olyan a buszmegálló, amilyennek szeretné!” szlogenhez hűen a városban élők kicsinosíthatják azokat. A közlekedési vállalat azért döntött a nem mindennapi projekt elindítása mellett, mert a társaság szerint a megállók is a település szerves részét képezik, hasonlóan a terekhez, utcákhoz, járdákhoz, parkokhoz.

Az MVK Zrt. szerint miközben az utasok észrevétlenül használják őket, többé válnak, mint egy várakozásra alkalmas hely. A megállók ugyanis találkozóhelyek és beszélgetések színtere ezért szerencsés esetben akár több esztétikai értéket is hordozhatnak. Ezért a közlekedési társaság közös összefogással, megállóit felajánlva szeretné szebbé, különlegesebbé, vonzóbbá tenni ezeket a tereket. A felhívás további célja, hogy a megállóhelyek kicsinosításával a lakosok közvetlen környezetüket is együtt tegyék szebbé, látványosabbá, különlegessebbé.

A vállalat iskolák, civil szervezetek, utasok, lakosok, vállalkozások jelentkezését várja az autóbusz-megállóhelyek megszépítésére. A programban részt vevőknek legalább havonta egyszer környezetszépítési akciót kell szervezni a kiválasztott megállóban és környékén 2014. május 31-ig. A megálló gondozása összetett feladat, ugyanis a firkák megtisztításától kezdve az elhasználódott, megrongált üléseken át sokféle kihívást rejt magában.

Az MVK ugyanakkor pontos vállalásokat vár a programban résztvevő lakosoktól. A társaság szívesen fogad látványterveket illetve egyéb ötleteket az utasváró pavilonok kicsinosítására. Cserébe a közlekedési vállalat minden megállóban feltünteti, hogy kik tették szebbé az adott helyet. A készítők emléklapot és fotót kapnak az alkotásaikról. A kampány végén az örökbefogadott megállók versenyeznek, és a legtöbb szavazatot kapott megálló készítői miskolci városnézést nyerhetnek a közlekedési vállalat veterán buszával.

A megálló-szépítést a társaság dolgozói kezdték. Az MVK kereskedelmi osztályának munkatársai ugyanis ezen a héten a 7-es autóbusz Szondi György utcai megállóját takarították ki.