Művészi szintre emelte buszfanatizmusát a varsói Mateusz Wawrowski, aki több mint 1500 elem felhasználásával építette meg egy Ikarus 260-as busz élethű mását. A piros buszt egy valóságban is létező, az egykoron a lengyel fővárosban közlekedő 1981-es gyártású, ráncajtós Ikarus 260.04-esről mintázta. A közlekedés-rajongó a modell megépítésekor ügyelt a legapróbb részletekre is. Ennek köszönhető, hogy a vezetőfülkében például kilométeróra, sebességváltó, vezetőülés, kézi poroltó is található.

Mateusz Wawrowski, aki több mint 1500 darabot használt fel  Lego-busz építéséhez

Mateusz Wawrowski, aki több mint 1500 darabot használt fel Lego-busz építéséhez

Persze ez még nem minden! Az ablakokkal ellátott modellben 22 ülés van, melyek megszólalásig hasonlítanak az eredeti jármű műbőrüléseire. Ezen kívül Mateusz kapaszkodókat, valamint három darab lyukasztót is beépített a Lego-buszba. A modell első kereke kormányozható, az utasajtók pedig nyithatóak és zárhatóak. A Lego-busz különlegessége, hogy a rendszerváltás előtti varsói buszpark minden jelölése látható rajta, sőt, a lengyel főváros jelképe, a sellő is.

Az eredeti, melyet Varsó felújítva őrzött meg az utókornak

Az eredeti, melyet Varsó felújítva őrzött meg az utókornak

Az Ikarus 260-as most bekerülhet a legendás a játékgyártó széria darabjai közé, ám ehhez tízezer szavazatra van szükség. Eddig Mateusz Wawrowskinak a nemzetközi LEGO-Cuusoo pályázatra benevezett munkájára mintegy 3500-an adták le a voksukat. Aki szeretné támogatni a lengyel fiút, az ezen a linken szavazhat.