A modell az Actros-típuscsalád tagja és hasonlóan az Acros nehézkategóriás járművekhez, ez a teherautó is elsősorban a bányaiparban, valamint az építőiparban vethető be, de erős motorjának köszönhetően speciális rakományokat szállító felépítmények vontatására is alkalmas. A német gyártó a dömperek jelöléséhez az SLT-típusjelzést használja.

Az új teherautó bemutatásával a gyártó tulajdonképpen befejezte Euro 6-os minősítésű motorokkal szerelt nehézkategóriás haszonjárműveinek frissítését. Az Actros SLT hétféle kerékképlettel, légrugós felfüggesztéssel és összkerékhajtással lesz rendelhető. A dömpert hathengeres, OM 473-as típusú erőforrásokkal gyártják, melyek közül a legerősebb motor 625 lőerős (460 kW). Az erőforrás tekintélyes, 3000 newtonméteres nyomaték leadására képes 1100-as fordulatszámon.

A gyártó a motorhoz PowerShift 3 sebességváltót kínál, mely különleges, úgynevezett “nehéz” kapcsolati fokozattal is használható, mindamellett összesen 16 sebesség választható. A 250 tonnás teherbírású teherautóban alapfelszereltségként turbóretarderrel szerelt kuplung is van, mely maximális terhelhetőséget biztosít elinduláskor és manőverezéskor, különösen nagy járműszerelvény-össztömeg és forgatónyomaték esetén. Ezen túlmenően egyidejűleg retarderként is működik és így gondoskodik a még nagyobb biztonságról.

Az építőiparban és bányaiparban dolgozó teherautók sofőrjei rengeteg időt töltenek a kormány mögött, emiatt a Mercedes a kabinok kialakításakor ügyelt arra, hogy azok lehetőleg alkalmasak legyenek arra, hogy hosszabb ideig tartó utakat is elviselhetőbbé tegyenek a járművezetők számára. Az Actros SLT légrugós felfüggesztésű, 2,3 méter, valamint 2,5 méter magas kabinokkal vásárolható meg.

Az új SLT típusú teherautók a franciaországi Molsheimben készülnek a wörth-i gyár szakembereinek felügyeletével. Az Euro 3-as és Euro 5-ös modellek gyártása nem áll le, ugyanis Európán kívüli piacokon folytatódik értékesítésük. A nehézkategóriás Arocs és Actros SLT forgalmazása ez év végén kezdődik Európában, az összkerékhajtású Arocs pedig jövő év áprilisától készül majd.