A svéd gyártó egy hörcsöggel próbálta meg demonstrálni a 40 tonnás, FMX típusú dömper könnyű kormányzását. A teherautóban található dinamikus kormányzás nem más, mint egy aktív kormányzásrásegítő rendszer nyomatékrásegítéssel. Működésének lényege, hogy kis sebességnél nagyobb kormányerőt biztosít, csökkenti a kormánykerék rúgásait, illetve automatikusan visszaáll középállásba. A Volvo által szabadalmaztatott fejlesztés mindemellett a jármű dőlése esetén kompenzálja az útvonalat, valamint korrigálja az oldalszelek által okozott irányváltoztatásokat.

A spanyolországi kőfejtőben végrehajtott kísérlet során a Charlie névre keresztelt hörcsögöt a kormányra szerelt mókuskerékbe helyezték. A járművezető izomerejét egy elektromos motor helyettesítette, lehetővé téve, hogy a 175 grammos hörcsög is kormányozhassa a teherautót. A fülkében lévő sofőrnek mindössze annyi dolga volt, hogy úgy irányítsa a hörcsögöt a répával, hogy a megfelelő irányba forgassa a kormánykereket. A feladatot a meredek emelkedők, valamint a szakadékok tették izgalmassá. “Kis sebesség mellett az alaposan megterhelt járművel is annyira könnyű a manőverezés, hogy akár egyetlen ujjal is kormányozhatunk” – jegyezte meg a kísérlet kapcsán Jan-Inge Svensson, a Volvo Trucks rendszerszoftver-fejlesztésért felelős szakembere.

Felmerül a kérdés persze, hogy a kísérletből készült felvétel mennyire tekinthető hitelesnek, hiszen a svéd gyártónál nem riadnak vissza médiahack-ek készítésétől sem. Annyi azonban biztos, hogy a hörcsögös felvétel egyike a Volvo Trucks új típusainak részvételével elvégzett őrült teszteknek. Nemrég a Volvo Trucks elnöke, Claes Nilsson egy 20 méter magasra fellógatott Volvo FMX homlokpanelén egyensúlyozott. A “A The Ballerina Stunt” című filmben pedig a kötéltáncos Faith Dickey ácsorgott egy kötélen két mozgó Volvo FH között az autópályán. Ezek után ne gondolja senki, hogy a Volvónál elmentek otthonról. Egyszerűen csak profi marketingeseket alkalmaznak.