A repülőgépes úthoz képest feleannyi idő, mindössze fél óra elég lenne a 644 kilométeres út Los Angeles és San Francisco között, ha valaha megépülne Elon Musk amerikai milliárdos terve, a csőkapszula. A Hyperloop elnevezésű, nagyvárosokat összekötő közlekedési rendszer hatalmas csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket.

Az óránként 1220 kilométerrel, hozzávetőleg hangsebességgel száguldó kapszulák mágnesek és ventilátorok segítségével tennék meg az utat. A rendszer eléggé hasonlít a régi épületek csőpostájához, ahol a kapszulák papírt szállítottak egy pneumatikus csőrendszeren keresztül. A kapszulákban összese 28 ember utazhatna. A napenergiával működő rendszer gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb közlekedési eszköz lenne Los Angeles és San Francisco között, mint a fejlesztés alatt álló nagysebességű vasútvonal. Becslései alapján a menetjegy 20 dollárba (4500 forintba) kerülne.

Csőkapszulában utazunk a jövőben? 2    
“A két város közti autópálya útvonalán lenne célszerű megépíteni a kapszulák folyosójául szolgáló csövet, hogy az esetleges jogi vitákat minimalizálják. A csövet és az azt tartó oszlopokat földrengésbiztosra kellene tervezni.” – jelentette ki Musk. A kapszulák 30 másodpercenként indulnának és autókat is szállíthatnának. Az utasokat a kapszulán belüli kabinokba ültetnék, ahol a gravitációnál valamivel nagyobb erőhatással kellene számolniuk, amely inkább a repülős utazás élményéhez hasonlít.
   
A milliárdos azzal számol, hogy 1600 kilométeres távolságig lenne célszerű a csőkapszulás utazás, ennél nagyobb távolságon hatékonyabb a repülő. Ezen belül viszont nem, mivel sok idő menne el a fel- és a leszállással. A Hyperloop tervein a Tesla és a SpaceX tucatnyi mérnöke dolgozott. Musk azonban egyelőre nem tervezi a Hyperloop megépítését. A kapszula prototípusának mintegy négy évig tartó kivitelezésére azonban szívesen vállalkozna, csak nem azonnal, mivel űrutazási tervei most fontosabbak.

A milliárdosnak van miből ötletelnie: Musk társalapítóként jegyzi a PayPal online fizetési rendszert, a luxus elektromos hajtású autókat gyártó Tesla Motorst és a rakétaépítő SpaceX társaságot.

Forrás:
MTI