Németország egyik leghíresebb versenypályáján, a Hockenheimringen legalább 115 nemzetközi egyetemi csapat vesz részt július 31. – augusztus 4. között, a Formula Student Germany idei versenyén. Az MAN két müncheni, egy karlsruhei, valamint egy nürnbergi egyetemi csapatnak nyújt nem kevés logisztikai és műszaki támogatást. A verseny lényege, hogy a főként műszaki tanulmányokat folytató diákok a saját kezük által tervezett és épített versenyautókkal küzdenek meg a dobogós helyezésekért.

Az MAN a csapatokat TGX és TGL nyergesvontatókkal segíti, melyek nemcsak a németországi megmérettetésre, hanem minden egyes európai futamra elkísérik az egyetemistákat. A teherautók a diákok által összeszerelt versenyautók mellett egyes technikai eszközök szállításáról is gondoskodnak.

A logisztikai támogatáson kívül az MAN munkatársai a versenyautók alkatrészeinek elkészítésében is segítenek. Mindamellett a haszonjármű-gyártó ahhoz is hozzájárult, hogy az egyetemisták kipróbálhassák versenyautóikat a müncheni tesztpályán. A németországi futamon pedig az érdeklődök megcsodálhatnak egy eredeti versenykamiont is. A bivalyerős, 1500 lóerős TR 1400-assal a német Fritz Kreutzpointner 2001-ben megnyerte a FIA Kamion Európa-bajnokságot.
 

MAN TR 1400, 2001-ben a Fritz Kreutzpointner ezzel nyerte meg FIA Kamion Európa-bajnokságot

MAN TR 1400, 2001-ben a Fritz Kreutzpointner ezzel nyerte meg FIA Kamion Európa-bajnokságot


A Formula Studenten versenyző csapatok a világ minden pontjáról érkező, felsőoktatásban tanuló diákokból állnak. A részvétel nem csak a mérnökhallgatók számára lehetséges, hiszen a feladat összetettségéből adódóan más szakismeretre is szükség van. A verseny célja, hogy a hallgatók az elméleti ismereteket gyakorlatban is alkalmazni tudják.

A tervezés, a gyártás és a gazdasági megvalósítás során megkövetelt csapatmunka, a határidők betartása illetve a projektmenedzsment mind olyan fontos tapasztalatokat adnak a fiatal mérnököknek, a gazdasági illetve jogi területről érkező hallgatóknak, mely rendkívül hasznos gyakorlati ismeretekkel egészítik ki az iskolák elméleti képzését. A versenysorozatnak magyarországi állomása is van, mely a Győr mellett található gönyűi tesztpályán rendeznek meg minden évben.