Az előzetes jelentkezések alapján csaknem 200 kamiont várnak a rendezvényre, ahol magánfuvarozók és szállítmányozási cégek egyaránt kiállítják járműveiket. A fesztiválra több külföldi vendéget is várnak elsősorban Hollandiából, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából.

A rendezvény holnap délután a szegedi Közúti Közlekedők Emlékművénél kezdődik. Itt gyülekeznek ugyanis a kamionosok, majd a belváros érintésével együtt vonulnak át a fesztivál helyszínére, Sziksósfürdőre. Szombaton reggel, a zenés ébresztőt követően kezdődnek el a hagyományos, kamionos terepügyességi vetélkedők. A látogatók emellett összemérhetik tehetségüket és erejüket kötélhúzásban, szkanderben, féktárcsagurításban, rugóemelésben, az erősebbek pedig akár kamionhúzást is kipróbálhatják.

A fesztiválon kamion-szépségverseny is lesz: a zsűri egész nap járja a teherautókat, hogy felkutassa a legszebb járműveket. A győzelem komoly presztízst jelent a kamionosok számára, így nem véletlen, hogy sokan a versenyre készülve a különleges festés mellett lámpákkal és krómszegélyekkel is feldíszítik járművüket. A szombati programot koncertek – többek között a Heaven Street Seven fellépése – és medenceparti diszkó zárja. Vasárnap délután a szegedi Huszár Mátyás rakparton rendezik a fesztivál leglátványosabb eseményét, a kamionos gyorsulási versenyt, ahol az is kiderül, mire képesek a hatalmas járművek rakomány nélkül.

A kamionos rendezvény először baráti találkozóként indult. Az első összejövetelen néhány tucat zenész és – akkor még főként Rábákkal járó – kamionos találkozott egy Szegedhez közeli tanyán, ahol egy bogrács mellett beszélgettek szakmájukról. Az elmúlt két évtized alatt viszont több ezer vendéget vonzó rendezvénnyé nőtte ki magát a fesztivál. A rendezvény népszerűségét jelzi, hogy több kamionsofőr direkt itt tölti el szabadságát, családjával együtt.

Forrás:
MTI