Jövő héten szerdától forgalomba állnak a  VT-Transman üzemeltetésében az új beszerzésű Mercedes-Benz Citaro 2 szóló és csuklós autóbuszok – közölte Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.

Május elsejétől az új járművek a Kőbányától Óbudáig közlekedő 9-es, valamint a Pasaréti teret Rákospalotával összekötő 5-ös vonalon közlekednek elsőként. A 11-es és 111-es, az új 7-es és 7E, valamint a 178-as vonalakon júniustól, míg a 8-as, a 30-as és 30A, valamint a 230-as, illetve a 112-es vonalon júliustól tűnnek fel a világoskék Citarók.

Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 1
Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 2

Szerdától Mercivel utazhat Budapesten

Szerdától Mercivel utazhat Budapesten

Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 9
Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 10
Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 11
Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 12
Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 13
Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 14
Fotó megosztása:
Szerdától Mercivel utazhat Budapesten 15
A 159 járműből 150 közlekedik majd a napi forgalomban, a többit tartaléknak használja a VT-Transman. A klimatizált buszok motorja az EEV (különösen környezetkímélő) normákat teljesíti, az ajtók becsípődésgátlóval ellátottak, és a busz minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelző pedig a szokásosnál nagyobb méretű lesz, így azon a végállomást is megjelenítik.

A szóló változat összesen 66, csuklós 102 utas szállítására alkalmas. A fővárosi igényeknek megfelelően a klíma mellett nyitható ablakok is lesznek, a sofőrfülke zárt lesz, a biztonságot belső és külső térfigyelő kamerák segítik. A szóló kivitelűekben hathengeres, 286  lóerős, a csuklós változatokban 357 lőerős motor dolgozik.

A 79 szóló és 80 csuklós buszt a BKK megrendelése alapján a VT-Transman üzemelteti a szerződés szerint 2021 tavaszáig. A VT-Transmann a szerződés értelmében évi 8 milliárd forintért vállalja az új autóbuszok közlekedtetését, hozzávetőlegesen évi 11,5 millió kilométer teljesítése mellett. A szóló Citarók ára 67 millió forint, a csuklósoké pedig 96 millió forint körül mozog, igaz flottakedvezménnyel a BKK alvállalkozója némileg kedvezőbb áron jutott a Mercedesekhez.

Erre a linkre kattintva megismerheti a Budapestre készült új Mercedes-Benz Citaro buszokat.

Forrás: MTI