A pályázók június 30-ig jelentkezhetnek a társaság honlapján indított beszállítói oldalon. A beérkezett ajánlatokat szeptember közepéig bírálják el. A Rába a Volvóval közösen képzeli el az autóbuszgyártás beindítását, melyhez összesen harminc százalékos hazai hányaddal számolnak.

A két cég évi 200-300 darab jármű gyártásával számol, melyhez legalább 300 új munkahelyre lesz szükség a győri cégnél és a beszállítóknál egyaránt. Az elképelések szerint a Volvo 7900-as és 8900-as városi-elővárosi járműcsaládja készülhetne Győrben Volvo márkajelzéssel.

A programba bekerülő hazai cégek nem csupán az évi tízezer darabos Volvo buszgyártás partnerei lehetnek, de bekerülhetnek a svéd cég ennél egy nagyságrenddel nagyobb darabszámú teherjármű-üzletágába is. A Volvo és Rába megállapodása alapján a beruházás száz százalékos ellentételezés mellett zajlik, ami komoly lehetőség a hazai cégek számára a Volvo-beszállítóvá válásra.

A darabszám függvényében a Rába által a buszgyártás beindítására fordított összeg több milliárd is lehet. A buszok a Rába Jármű Kft. több tízezer négyzetméteres győri csarnokában készülnek majd.

Forrás: MTI