Margaret Hilda Thatcher 1979 és 1990 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. A ‘Vaslady’ becenevet egy szovjet újságíró ragasztotta rá rendíthetetlen politikai vezetéséért, melyet büszkén viselt a határozott fellépéséről elhíresült miniszterelnök asszony. Viselkedésével egyszer viszont kis híján az életével fizetett, az IRA terroristája 1984-ben ugyanis merényletet követett el ellene egy brighton-i hotelben, amikor részt vett a Konzervatív Párt konferenciáján.

Az általa használt különleges autóbuszt egy évvel korábban, 1983. július elsején állították forgalomba. A járművet eredetileg a brit hadsereg legfelsőbb vezetőinek szánták, végül azonban mégis a miniszterelnök kezdte használni, amikor észak-írországi politikai körútjára indult. A szóló kivitelű, meglehetősen nehéz, a 28 tonnás jármű különleges voltának álcázására vall, hogy egy nemlétező közlekedési társaság turistabuszaként állították forgalomba.

A járművet 1983-ban állították forgalomba egy nemlétező autóbusztársaság turistabuszaként.

A járművet 1983-ban állították forgalomba egy nemlétező autóbusztársaság turistabuszaként.

A bárónő, Margaret Thatcher páncélozott ‘harci’ autóbuszát a közelmúltban vette meg egy szenvedélyes gyűjtő  16 940 fontért (5 millió 526 ezer forint) a northamptonshire-i székhelyű JP Humbert aukciós ház árverésén. A jármű február végén került kalapács alá, kihirdetési ára 10 ezer font (3,5 millió forint) volt.

A különleges, történelmi jelentőséggel bíró autóbuszt olyan érdeklődés kísérte, hogy az árverés napján szinte alig lehetett beférni a terembe. A fokozott figyelmet jól érzékelteti, hogy a járművet korábban 4 ezer fontért (1 millió 300 ezer forintért) kínálták az Ebay-en, azonban ennyiért még nem kellett senkinek. Az autóbusz eredeti tulajdonosa egy kutató és fejlesztő vállalat volt, mely eredetileg a kormánytól vásárolta.

Az autóbusz tervezésénél a mérnökök ügyeltek arra, hogy a kor kihívásainak megfelelően a lehető legbiztonságosabb konstrukciót hozzák létre. Ennek megfelelően az autóbusz teteje és padlózata, illetve vázszerkezete teljes mértékben robbanásbiztos, az ablakok pedig golyóállók. A 27 üléssel rendelkező jármű összesen 35 személy szállítására képes.

A 27 üléssel rendelkező jármű összesen 35 személy szállítására képes

A 27 üléssel rendelkező jármű összesen 35 személy szállítására képes

A jármű alvázát az Egyesült Királyságban működő Paccar egyik üzeme, a Foden, karosszériáját pedig a Glover, Webb & Liversidge készítette. A saját kiegészítő generátorral és a levegő szűrőrendszerrel felszerelt autóbusz hajtását pedig 12 literes Rolls-Royce motor adja. Az aukciós ház által közzétett adatok szerint a különleges autóbusz az eladásig összesen 28 ezer kilométert tett meg.

Ugyan az Egyesült Államok titkosszolgálata sohasem ismerte el, valószínű, hogy az angolok által kifejlesztett nukleáris, biológiai és vegyi hadviselés védelmi rendszere (NBC-system) az amerikai elnök számára készített két Prevost XLII típusú autóbuszokban is megtalálható.

Forrás: Daily Mail, Examiner.com