Az ilyen jellegű rakományok esetében kiemelten fontos a teljes szállítási lánc szigorú ellenőrzése, hiszen a legkisebb figyelmetlenség vagy egy későn észlelt hiba is katasztrófához vezethet. A WebEye Magyarország tapasztalatai szerint a megfelelő riasztó berendezések alkalmazásával azonban a tragédia sok esetben megelőzhető.

Szigorú uniós szabályok

A veszélyes áruk közúti szállítását az ADR nevű uniós egyezmény szabályozza, amely ezek szállításra és a szállítóeszközökre vonatkozó részletes előírásokat is tartalmazza. A hazánkban is érvényes szabályozás kétévente frissül annak érdekében, hogy a mérgező anyagok  szállítása mindig a legkorszerűbb eljárás szerint történjen. Az ADR kilenc különböző veszélyes áru osztályt különböztet meg, és ezek mindegyike speciális szállítási feltételeket igényel. Ennek megfelelően más-más tartályra van szükség a gázok, folyadékok, a gyúlékony és fertőző anyagok szállításához. Minden esetben alapkövetelmény, hogy nem kerülhetnek ki a környezetbe.

Környezeti feltételek

Veszélyes áru fuvarozása esetén fokozottan kell ügyelni a szállítás környezeti feltételeire is. Arra érzékeny anyagoknál problémát jelenthet a túlzott fény- és hőhatás, a páratartalom, és a gépjármű rezgése is. Gázok esetében folyamatosan figyelni kell a szelepek nyomását, de a folyékony halmazállapotú anyagoknál is nagyon fontos a szivárgás megakadályozása. ‘Ezért lényeges, hogy ezeket a paramétereket folyamatosan monitorozza a szállító, így egyből kiderüljön, ha eltérés mutatkozik az adatokban és baj esetén rögtön intézkedhessen a sofőr.’– hívta fel a figyelmet Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője.

Az uniós szabályozás kilenc különböző veszélyes áruosztályt különböztet meg és ezek mindegyike speciális szállítási feltételeket igényel

Mindenható telematika?

A korszerű telematikai megoldások a járművek helyzetén és sebességén kívül ma már olyan érzékenységű problémákat is jelezni tudnak, amiket egy kamionsofőr csak későn venne észre. Míg egyéb fuvarok során egy figyelmetlenség a megbízó és megbízott számára okozhat főleg anyagi károkat, a veszélyes áru nem megfelelő kezelése akár súlyos természeti katasztrófához is vezethet. Lényegesen nagyobb felelősséggel jár tehát az ilyen rakományok fuvarozása, így nem véletlen, hogy a veszélyes árut szállító sofőröknek rendszeres oktatásokon és felkészítő tanfolyamokon kell részt venniük.