A Rába közleménye szerint a modern tömegközlekedési járművek előállítása a magyar piacra csakis lokalizált gyártással és maximalizált hazai tartalommal történhet. Amennyiben pozitív eredménnyel zárul a piac áttekintése, az együttműködésre vonatkozó szerződéseket már a jövő év első negyedévében megkötik. A megállapodás szerint a magyarországi gyártás kiforrott termék- és technológiai bázison történik, továbbá a járműbe épített hazai tartalom fokozatos lokalizációval elérheti a 30 százalékot.
 
A közlemény szerint a szándéknyilatkozatban felvázolt konstrukció alapján az ipari kooperáció a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósulhat meg, valamint a Rába és más magyarországi cégek felhasznált termékei bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába. A Rába tájékoztatása szerint a felek megállapodtak abban is, hogy a cél a lokalizálás után fennmaradó import teljes körű ellentételezése Rába, illetve hazai gyártású tételekkel.

A két cég képviselői kiemelték, hogy az együttműködés megvalósítása jelentős stratégiai előnyöket hozhat mindkét vállalat, továbbá a hazai ipar számára is. A magyar döntési központú vállalatnál új munkahelyek jöhetnek létre a hazai igényekre szabott, világszínvonalú termékek gyártásával. Az ellentételezés nyomán tovább bővülhet a Rába-csoport fő kompetenciakörének tekintett futómű-üzletág stratégiai lehetőségeinek köre. A közlemény emlékeztet arra is, hogy a Rába és a Volvo együttműködése több mint két évtizedre nyúlik vissza, a győri székhelyű társaság futómű-komponenseket szállít a svéd gyártó prémium kategóriás tehergépjárműveihez.

Forrás: MTI