A Transported Asset Protection Association (TAPA), a közutakon elkövetett nagy értékű áruk elleni bűncselekmények elleni küzdelem legtekintélyesebb szakmai szervezetének legfrissebb jelentése szerint Európában csak idén szeptemberben mintegy félmillió euró értékben tulajdonítottak el árut szállítás közben. A kihívást a szállítás közbeni vagyonvédelem esetében a jármű mozgása jelenti, amelyről valós idejű információkra van szükség annak érdekében, hogy még időben lehessen cselekedni.

A WebEye International Kft. egy magyar tulajdonú multinacionális vállalat, mely 14 országában nyújt komplex közlekedésinformatikai szolgáltatásokat Európában. A cégcsoport saját fejlesztésű, telematikai, szállítmányozási biztonságot támogató szolgáltatása a WebEye megoldás, amely GPS/GPRS technológia segítségével valós időben, a nap 24 órájában teszi lehetővé a járművek útvonalának és mozgásának elemzését. Jelenleg több mint 40 ezer járműben működik WebEye Európa útjain. A vállalat 2011 februárja óta tagja a TAPA-nak, amely kiváló lehetőséget biztosít a potenciális problémák, valamint a legjobb megoldások, illetve üzleti és technológiai trendek megismerésére is.

Az egy évig tartó, szeptember végén zárult WebEye Security Service Solutions fejlesztésén 5 fő dolgozott, amelyhez a vállalat 16 590 739 forint értékű uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi terv keretében. 

Az így megvalósított távvezérelt biztonsági szolgáltatás képes figyelni a nagy értékű árukat fuvarozó cégek teljes logisztikai folyamatát, vagy például egy pénzszállító autó állapotát. A fejlesztésnek köszönhetően teljes körű információ áll valós időben rendelkezésre a megfigyelés alatt álló biztonságtechnikai zárszerkezetek állapotáról, amelyeket távolról a diszpécserközpontból is lehet vezérelni. A rendszer központi eleme a riasztási funkció, bármilyen szokatlan, a szállítási tervben nem szereplő esemény esetén riaszt méghozzá úgy, hogy a riasztási információk kép és hang formájában is megjelennek. A beérkező riasztási adatokat a rendszer nem csak figyeli, de rögzíti is, így az adatok visszakereshetőek.