A kamionok kategóriájában az Iveco nemrég bemutatott nyergesvontatója, a Stralis Hi-Way lett a győztes, amelynek alapja, a legelső generációs Stralis pontosan tíz éve nyerte el a Truck of the Year díjat. Idén négy jelölt indult a kitüntető címért: a Ford Otosan New Cargo, a Fuso Canter 4×4, a Mercedes-Benz Antos és az Iveco Stralis Hi-Way, melyek közt titkos szavazással döntött a 24 teljes jogú tagország egy-egy képviselője. A végeredmény végül a Stralis Hi-Way-nek kedvezett, mivel 138 pontot sikerült szereznie, míg az Antos 107-et, a Ford Otosan pedig 36-ot kapott.

Truck of the Year 2013 - Iveco Stralis Hi-Way

Truck of the Year 2013 – Iveco Stralis Hi-Way

A kétéves váltásban kiosztott Bus és Coach of the Year díjak közül idén a városi busz kategóriája volt soron, melyet a Mercedes-Benz Citaro Euro 6-nak sikerült elnyernie. Öt jelölt indult a megmérettetésen, a Citaro mellett az MAN Lion’s City Hybrid, az Irisbus Citelis Hybrid, a VDL Citea LLE-120/225 és a Volvo 7900 Hybrid. Ezek közül a Citaro és a Citea volt dízelüzemű, ám valóban új modellnek csak a a Mercedes és a Volvo busza volt mondható. Kettejük közül végül a Mercedes-Benz Citaro Euro 6 kapta meg a kitüntető Bus of the Year címet, melynek nevéből is következik, hogy Euro 5-ös motorral már nem lesz kapható, így 2013 december 31-ig párhuzamosan készül az előd Citaróval.
Van of the Year 2013 - Ford Transit Custom

Van of the Year 2013 – Ford Transit Custom

A legkisebb kategóriában, a kisáruszállítók között a Ford Transit Custom hozta el a pálmát, megelőzve ezzel hat versenytársát: a Dacia Dokkert, a Mercedes-Benz Citant, a Citroen Berlingo/Peugeot Partner párost, a Nissan NV400-at és az Opel Combót. A hét modellből csak a Dacia és a Ford volt teljesen új fejlesztés, a többiek közül mégis kiemelkedett a Renault Kangoo alapokra épített Citan, így ő szerezte meg a harmadik helyet. A Berlingo és a Partner ugyanis csak kisebb ráncfelvarráson esett át, az NV400 szinte teljesen megegyezik a Renault Masterrel és az Opel Movanóval, az Opel Combo pedig a Fiat Dobló testvértípusaként jelent meg. A maximális 133-ból végül 117 pont lett a Ford Transit Costumé, 54-et kapott a Dokker és épp csak lemaradva 53 pontot szerzett a legkisebb Mercedes-Benz haszonjármű, a Citan.