A hagyományos, hatsebességes kézi váltóból kialakított, elektronikus vezérlésű egység alkalmazása dobozos kisáruszállítókban kevésbé elterjedt. Sokkal inkább mikro- vagy midibuszokban, de leginkább lakóautóban szokás a váltást kényelmessé tevő, a fogyasztást pedig gyakran csökkentő erőátviteli komponens alkalmazása. Nem véletlen tehát, hogy a Fiat ezekre, a főleg csak a nyári szezonban közlekedő, ilyenkor azonban második otthonként funkcionáló járművekre koncentrált, mikor kifejlesztette új Comfort-Matic váltóját.

Fiat Comfort-Matic
Fiat Comfort-Matic

Robotizált váltó a Fiat lakóautóiban

Fiat Comfort-Matic
Fiat Comfort-Matic
Fiat Comfort-Matic
Fiat Comfort-Matic
Fiat Comfort-Matic
Fiat Comfort-Matic
Fiat Comfort-Matic
Fotó megosztása:

Fiat Comfort-Matic

Fiat Comfort-Matic

A lakóautók speciális kialakításuknál fogva már eleve igen nagy önsúllyal rendelkeznek, a funkció természetéből adódóan pedig a legtöbbször szinte maximális terheléssel közlekednek. Ezért a Fiat már a Comfort-Matic tesztelési fázisában is beépítette saját lakóautójába, a Camperbe az egységet, hogy az ezbben jelentkező speciális igényeknek megfelelően hangolhassa a Comfort-Matic váltóvezérlő elektronikáját. A fejlesztések során a rendszer egy direkt a lakóautókhoz kialakított funkciót is kapott, melyet a műszerfalon elhelyezett gombbal aktiválhat a vezető. Ez az egyszerűen csak “UP” névre hallgató program nagy össztömegű járművet vezetve, hegy-és lejtmenetben nyújt segítséget a biztonságos és komfortos közlekedéshez úgy, hogy a körülményekhez képest optimalizálja a váltási pontokat, miközben a válóelektronika segítségével előcsalogatja a motorból a rendelkezésre álló erő-, valamint motorféktartalékokat.

Természetesen, mint minden automatizált fokozatváltón, a Comfort-Matic-on is lehetőség van a szekvenciális kézi kapcsolásra, amit a műszerfalon elhelyezett kar lökdösésével vezérelhetünk. Emellett további funkciókkal is ellátták az egységet, melyek szintén a nehéz, lakóautós közlekedés támogatására szolgálnak. A már említett hegy- és lejtmeneti funkción kívül a hidegindítás utáni elinduláskor is speciális, környezetkímélőbb stratégiával kapcsol a váltó, miközben a szokásos padlógázas előzésre is programot vált ugyanúgy, mint fékezéskor, amikor lassítást támogató üzemmódba lép, vagy hirtelen gázelvételkor, amikor a rántás nélküli kigurulásról gondoskodik a program.

Fiat Comfort-Matic

Fiat Comfort-Matic

A Comfort-Matic váltó a 130-as és 150-es MultiJet dízelmotorokkal készülő Camperekhez rendelhető, melyekben a nyaralás komfortos kiegészítőjeként funkcionálhat. A Fiat lakóautók használóit ezen felül külön számukra készülő honlap, többnyelvű ügyfélszolgálat és Európa szerte közel 1700 Fiat Camper Assistance műhely támogatja abban, hogy nyaralásuk valóban zökkenőmentes és pihentető legyen.

Így születik a Fiat Camper lakóautó: