Az MAN gazdaságos, EfficientLine technológiával ellátott, távolsági szállításra alkalmas kamionokat kínál világszerte, a rossz útviszonyokkal és mostoha üzemeltetési körülményekkel jellemezhető piacokra is. Ezek olyan integrált biztonsági rendszerekkel is rendelkeznek, mint amilyen a sávelhagyás-figyelő (LGS), vagy az adaptív tempomat (ACC). A nehéz üzemeltetési körülményekhez speciális berendezésekkel ellátott TGS EfficientLine kamionok már közlekednek Afrika és Ázsia, a Közel-Kelet, Latin-Amerika, illetve Oroszország útjain.

MAN EfficientLine

MAN EfficientLine

– Az MAN EfficientLine modelljeinek piaci sikere azt mutatja, hogy teljesen összhangban vagyunk a vásárlói kereslettel, különösen a hatékony és környezetbarát közlekedési eszközök területén. Bebizonyítottuk, hogy a hatékonyságra irányuló technológiánk mennyire működőképes a mindennapos távolsági szállítmányozásban: akár három literrel, tehát 10 %-kal is csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Minden ilyen TGX EfficientLine évente akár 4500 liter gázolajat is megtakaríthat, ami 12 tonna széndioxid kibocsátásának felel meg. Ez természetesen arra ösztönöz bennünket, hogy bővítsük az EfficientLine kínálatot – mondta el Dr. Frank Hiller, az MAN Truck & Bus értékesítés és szerviz részlegének marketing igazgatója.
MAN EfficientLine

MAN EfficientLine

Az MAN megvizsgálta azokat a tényezőket, amelyek különösen hatékonnyá teszik a közúti szállítmányozást. Az intelligens aerodinamika üzemanyagot takarít meg, mivel a távolsági szállítmányozásban a nagymértékű légellenállás az egyik fő oka a fölösleges üzemanyag-fogyasztásnak. A TGX EfficientLine olyan kiegészítők nélkül kerül a piacra, mint a napellenzők, vagy a sűrített levegős kürtök, miközben a vontató áramvonalas külső oldalburkolattal és a pótkocsihoz pontosan illeszkedő tetőlégterelővel van felszerelve. Az MAN EfficientLine sebességkorlátozásának köszönhetően a 89 km/h helyett, 85 km/h-val közlekedő kamionnak 10 százalékkal csökken a gördülési ellenállása, amivel szintén jelentős mennyiségű üzemanyagot lehet megtakarítani anélkül, hogy figyelemre méltó időt veszítenénk a napi műveletek elvégzése során.
MAN EfficientLine

MAN EfficientLine

A továbbfejlesztett, háromfázisú generátor 4 százalékkal hatékonyabb, ezzel egyidejűleg nagyobb kapacitású a korábbi változatnál. A nappali menetfény a halogén tompított fényszóró energiájának körülbelül csak a negyedét igényli, az MAN légnyomás-szabályozással (APM) pedig csökken a sűrített levegő előállítása során jelentkező energiaveszteség az EfficientLine-ban. A könnyített kialakítás nagyobb hasznos terhelhetőséget eredményez, ezért a TGX EfficientLine könnyű első és hátsó tengellyel és felfüggesztéssel rendelkezik, melyek összesen körülbelül 80 kg-mal kevesebb súlyt jelentenek. A sűrített levegő tartálya, az üzemanyagtartály és a könnyűfém felnik, mind-mind hozzájárulnak a jármű súlyának csökkentéséhez.

Az EfficientLine választék rugalmasan illeszkedik a vásárlói igényekhez. Az alapmodell mellett, megtalálható a kínálatban az EfficientLine csomaggal felszerelt kéttengelyes nyergesvontató XLX méretű fülkével, valamint TGS és TGX változatok három tengellyel, nagyobb vagy kisebb fülkével, illetve különböző felfüggesztésekkel. Az MAN a TGS-hez is kínál EfficientLine csomagokat távolsági szállításhoz, aminek köszönhetően egy tartálykocsi akár egy aerodinamikailag optimalizált vontatóval is kombinálható.