A Volkswagen 2012. június 6-i hatállyal a korábbi 73,76 százalékról 75,03 százalékra növelte az MAN SE-ben birtokolt szavazati hányadát úgy, hogy az MAN továbbra is megőrizheti operatív önállóságát és márkaidentitását, az MAN Power Engineering pedig az MAN része maradhat.

Az elmúlt hétvégén a vállalatcsoport alapvető átalakítását is bejelentették. Ennek részeként átfogó szerkezeti és személyi átszervezés valósul meg, amivel a “Stratégia 2018” nevű programjának kíván további lendületet adni a Volkswagen. A változások között szerepel többek között az új “Haszonjárművek” (Nutzfahrzeuge) igazgatótanácsi feladatkör létrehozása is.

A Volkswagen az elmúlt évek során a vállalatcsoport jelentős elemévé fejlesztett haszonjármű-üzletágában is teljes gőzzel dolgozik az újabb szinergiák és növekedési lehetőségek feltárásán, illetve kiaknázásán. A szorosabb együttműködéssel az MAN és a Scania tovább növelheti nyereségességét, a Volkswagen pedig a két vállalat legnagyobb részvényeseként éppúgy élvezheti majd az ebből adódó értéknövekedést, mint az MAN és a Scania külső részvényesei.

– Ezzel további fontos lépést tettünk afelé, hogy a haszongépjárművek piacán is szoros együttműködésben dolgozhassunk közös céljaink megvalósításáért – emelte ki Prof. Dr. Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke. – Céltudatos eltökéltséggel haladunk megkezdett utunkon, ami az MAN, a Scania és a Volkswagen versenyképessége, illetve jövője szempontjából is alapvető fontosságú – hangsúlyozta Winterkorn úr.

A Volkswagen mindemellett a jövőre nézve is minden lehetőséget nyitva kíván tartani az integrált haszonjárműgyártó vállalatcsoport továbbfejlesztése érdekében.